Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Veckomeny v 20 & tips för Kristi Himmelfärdshelg
Categories: VECKOMENYER

Dags för en ny vecka, men med färre vardagar än vanligt. Kristi Himmelfärdshelgen är i antågande och därmed en långhelg för många. Vi börjar med vardagsmaten för att sedan ge oss in i härliga menyförslag och idéer för härliga matdagar, till vardag som helg.

Måndag brukar vara pastadag i Katinkas Kitchen, så även denna vecka med en lättlagad och mycket god krämig laxsås som får sin härliga smak från schalottenlök och vitt vin. Både tagliatelle och den bredare papardelle tycker jag passar bra till den här rätten. Såsen går väldigt fort och göra – samtidigt som du kokar pastan. Servera gärna med en härlig grönsallad eller någon kokt grönsak. Länk till laxpastan: http://katinkaskitchen.com/?p=679

Tisdag får bjuda en vårlig soppa gjord på grön eller vit sparris efter tillgång och tycke, nu när de är i säsong. Ett gott bröd till, kanske med någon god ost och det blir en riktigt god och smått festlig vardagsmiddag. Länk till sparrissoppa: http://katinkaskitchen.com/?p=9422

Onsdag så, i det här fallet en helgdagsafton då det kan vara härligt med något festligare som ändå är lättlagat. Jag föreslår en helstekt kotlettrad, gärna på närproducerad ekologisk gris. Jag skrev om Bodalsgris förra veckan. Kotlettraden steks hel med örter och vitlök och serveras med en härlig sås inspirerad av ett recept av Verner Vögeli där schalottenlök, vitt vin, dragon och både fransk dijonsenap och svensk senap ger ljuvlig smak. Servera med kokt eller ugnsstekt potatis och någon härlig kokt vårgrönsak. Recept kommer under veckan, i kväll har jag lovat vara med familjen.

Till torsdagen föreslår jag en sen härlig brunch, denna gång med stekt potatis, stekt ägg och rökt lax. Stekta tomater, sallad, rostat bröd, goda ostar och färskpressad juice – kanske blandad med mousserande vin sätter stämningen. Inlägg om detta kommer. För mer brunchinspiration kan du titta under kategorin Brunch i kolumnen till höger.

Fredag så – kanske en ledig dag för vissa. Hur som helst är det fredag och då kan det smaka med något gott och lättlagat igen. Grillat för den som kan om vädret tillåter. Grillade tigerräkor är väldigt gott. Servera dem med kokt ris och en sås på crème fraîche eller matlagningsyoghurt blandad med mango chutney och pressad lime eller grillad citron – gott och enkelt. En fräsch grönsallad till, eller kanske wokad spenat eller pak choi för än mer asiatisk känsla.

För mer inspiration om grillat kan du titta i kategorin Grilla i kolumnen till höger eller i inlägget för Valborg.

Om vädret mer inspirerar till en värmande gryta föreslår jag en helt annan men även den asiatisk rätt – fläsk i sötsur sås i fräsch tappning som brukar göra succé bland både barn och vuxna. 

Jag återkommer under veckan med mer tips och inspiration på härliga recept för helgen. Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchenkatinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply