Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Kärlek & Magi

Fantastiskt gott! Jag måste få receptet!

Det är mycket enkelt; med mycket kärlek och magi…!

En tidig morgon på ett halvtomt flyg från London till Arlanda då jag jobbade ombord på SAS, satt en IMG_2465passagerare som bröt på spanska. Han var mexikan och berättade entusiastiskt att detta var hans första resa till Sverige:

–          Det är så spännande, min fru – som är författare – skrev en bok som blev en enorm succé i hela Latinamerika. Jag är skådespelare och regissör och har gjort en film på boken, och nu har den blivit en fantastisk succé i hela världen så jag får resa runt till intressanta platser jag aldrig sett förut för att prata om min film. Den heter ”Como agua para chocolate”, men har fått ett helt annat namn på svenska.

Den svenska titeln är ”Kärlek het som Chili” – en underbar smått surrealistisk historia där mat och passion anger tonen. Den yngsta av tre döttrar växer upp i köket med den indianska köksan Nana och lär sig laga mat som är himmelskt god och även har magisk inverkan på dem som äter av den. Efter varje måltid då gäster frågar efter receptet blir svaret som ovan: …med mycket kärlek och IMG_2463magi.

När jag var sex år ville jag hjälpa min mor med att steka pannkakor. Det blev kladdigt och smet över hela spisen. Hon gick klokt nog ut ur köket och lämnade mig ensam med smet och pannkakslagg. När hon kom tillbaka stekte jag någorlunda hela pannkakor. Från åtta års ålder älskade jag att göra smulpaj med Marsánsås, och gick snart över till hemlagad vaniljsås. När jag var tio kom jag dragande med recept ur tidningar, oftast ganska festliga recept, som jag fick försöka mig på under helgen. Från 12 år och i tonåren lagade jag ofta middag till familjen och om vi hade gäster. Jag och mina bröder hade varsin dag i veckan då vi hade vår egen matdag.

När jag var arton år fick jag Julia Childs underbara kokbok ”Det goda franska köket” och läste den nogsamt från pärm till pärm – två gånger. Där IMG_2464lär man sig allt från grunden och vidare uppåt i den högre gastronomin. Några år efter gymnasiet jobbade jag som servitris, kallskänka och hovmästare på restaurang och stod ofta och hängde vid ”luckan” i köket och pratade med kockarna. Mat har alltid varit viktigt för mig – mat är kort sagt min passion.

Trots, eller kanske just på grund av, detta har jag aldrig satsat yrkesmässigt på matlagningen, även om jag hela tiden fått ivriga uppmuntranden från vänner och bekanta. De har ofta ringt och rådfrågat om recept, en slags ”recept-hotline”. Jag utbildade mig i stället till jurist samtidigt som jag flög långlinjer på SAS. Men så blev jag hjärtpatient och efter två operationer med funderingar kring livets under och min egen dödlighet mognade beslutet fram att sätta mina recept på pränt och dela med mig av mina erfarenheter för att väcka lusten att laga mat i vardagen – och till fest. Det ska också medges att det är väldigt praktiskt att alltid ha receptboken tillgänglig vart jag än reser. 

Som heltidsarbetande mamma är det inte helt lätt att upprätthålla idén om vällagad och nyttig mat när man kommer hemstressande från jobbet. Eller för den delen som singel, eller sambo, och utan barn. Men jag har aldrig varit villig att göra avkall på god mat, och vill helst inte använda halvfabrikat. Knepet är att se till att ha saker hemma så att något alltid snabbt kan svängas ihop. Och att hålla det enkelt – men fortfarande gott! Precis som det ofta var i min familj när jag växte upp har vi alltid suttit tillsammans vid bordet och pratar om dagen och annat och har en härlig stund av samvaro kring maten. Nu när dottern är utflugen och sonen är sjuttton år är det svårare att få till de härliga middagarna, men jag försöker. Dottern har med sig matintresset och lagar vegetariska grytor och annat och ställer sig också gärna och bakar till exempel min mormors kokostoppar. Sonen älskar att göra glass på bär och grädde i mixern till efterrätt.

Jag hoppas att du som läser detta skall inspireras och få lust att laga god, enkel mat i vardagen och till fest med mycket kärlek och magi!

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com