Det bidde…

Ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig…

Laxen jag tänkt laga igår kom på skam för affären jag gick till hade ingen fin lax, och jag var så sen så jag ville inte använda fryst lax till mitt experiment med sumac-kryddningen. Det fick helt enkelt bli kycklingfiléer som vi experimenterade med.

De kryddades med den syrliga lilaröda kryddan från mellanöstern som heter sumac, därtill rosmarin samt peppar och salt, stektes i olivolja och serverades med en ljummen potatissallad med smak av strimlad vårlök, ruccola, citronsaft, olivolja – och sumac! Det blev även kokta morötter med olivolja, koriander och salt och en ljuvlig tomatsallad med fetaost, strimlad vårlök,olivolja och sumac. Härliga smaker som verkligen gick hem hos alla i familjen.

Sumac ger en mjukt syrlig och samtidigt fyllig smak. Den används traditionellt i den libanesiska salladen fatoush som är populär över hela mellanöstern och består av gröna salladsblad (t.ex. romansallad), tomat, morot, gul lök, citronsaft, olivolja, stekt pitabröd i strimlor och sumac. Just på kycklingen tillsammans med rosmarin blev det väldigt gott och jag ställer ibland fram sumac på bordet att strö över grillad kyckling. Den blir nästan svart när den steks, så det kan vara bra att tillsätta det mesta efter stekning. När kryddan blir blöt blir den nästan 

Sumac borde gå att finna i Hötorgshallen och alla andra ställen som säljer mat från mellanrosalila likt granatäppelsaft så i sallader tillsätter jag den efter olivolja och ev. citronsaft och rör om försiktigt. En skål på bordet med extra sumac till gästerna är alltid en god idé. Det brukar bli en riktig snackis och förra sommaren var det vår stora nyhet när jag hade upptäckt sumac och använde den flitigt i tomatsallader med eller utan fetaost.östern. Jag återkommer inom kort med mer information, tips och recept om och med sumac.

Mycket nöje i köket och hör gärna av dig om dina sumac-experiment hälsar Katinkas Kitchen med vänliga matglada hälsningar!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera