Rabarberfest!

Även om vädret inte alltid är somrigt växer den där i landet, oförtrutet – rabarbern. Den är nästan som ett ogräs. Söderöver i Europa behandlar man den gärna lite kallsinnat, men i Sverige har vi vett att använda den till inte bara marmelad och saft, utan till härliga pajer, bakverk och andra efterrätter.

En av mina favoriter när jag får en lite större leverans av rabarber från någon vänligt sinnad trådgårdsbegåvad själ är att vaniljbaka den. Det gör jag genom att skära rabarbern i stavar och lägga dem i en ugnsfast form som jag sedan häller en vaniljbemängd sockerlag över och bakar det hela i ugn ca 30 minuter. Otroligt enkelt och fantastiskt gott. Rabarberstavarna kan sedan njutas som de är med grädde eller vaniljglass, eller på panna cotta. Eller så fryser jag in dem och plockar fram för andra tillfällen. De går även att transformera till en kräm genom att man smälter ner dem med lag och allt. Lagen i sig är ljuvligt god och brukar gå hem inte minst hos barnen. Man kan även ha den till drinkbas:) – blanda med vodka och is och vips har du en härligt somrig drink.

Andra favoriter är rabarber under knäckigt täcke eller rabarberkakan du också finner här på Katinkas Kitchen.

Du finner recept, inspiration och idéer i kategorin rabarber i kolumnen till höger, eller på den här länken: http://katinkaskitchen.com/?cat=121

Med vänliga matglada hälsningar

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*