Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Vid Medelhavet

Katinkas Kitchen har utlokaliserat sig ett tag till Spanien och Medelhavet, så maten präglas av utbudet där. Eftersom man har så mycket egen produktion av frukt och grönt som inte odlas i Sverige är det än mer säsongsbetonat än hemma. Jordgubbar och alla andra bär finns inte så här sent på säsongen, men däremot gott om saftiga nektariner och paraguayos, som är som en sorts platta persikor med härlig aromatisk smak. De har börjat dyka upp hemma också på senare tid och uppskattas av alla som prövar dem. Plommon finns också och körsbär. Lite senare kommer persikor i olika storlekar och de underbara solmogna aprikoserna. Avokado finns samt zucchini och aubergine och stora fasta smakrika tomater, samt små coctailtomater. Och de underbart söta stora lökarna.

Efter första turen i affärerna kom vi hem med jätteräkor, gambones, som grillades efter att ha marinerats i citron, olivolja, vitlök och chili. Till räkorna grillade vi först röda paprikor med skalsidan ner så den blev svart. Därefter drar man av skalet och får de ljuvligast söta paprikor som serveras med olivolja och kanske någon örtkrydda och lite vitlök. Vi grillade också aubergine och zucchini som marinerats i olivolja med citronsaft och vitlök samt en aning chilikrydda. Jag lade även på några hela purjolökar på grillgallret så de blev svarta och flagiga i de yttre skalen, men mjällt krämigt mjuka och milda inuti. Det blev en härlig medelhavsmiddag på terrassen i de ljumma vindarna. Hemma kan man ju laga liknande och i vart fall få känslan av Medelhavet genom smakerna.

Receptet på grillade räkor kommer i ett eget inlägg här bredvid, och de övriga grillade grönsakerna i egna inlägg.

Mycket nöje och buen approvecho i köket önskas med vänliga matglada medelhavska hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply