Pasta med skaldjur

Det här är makens mallorquinska pasta, som han kallar den – inte för att den har något med Mallorca att göra, annat än att han lagade den där första gången. Den är nog mer allmänt medelhavsk, med smak av schalottenlök, saffran och vitt vin. Ta de skaldjur du får tag på – här har vi använt en härlig blandning frysta skaldjur vi fann i en spansk supermercado.

Du behöver för 4 personer:

Blandade skaldjur – räkor, musslor, pilgrimsmusslor etc..

2-3 schalottenlökar, skalade och hackade

2 dl vitt vin

1½ dl fiskbuljong

saffran

cayennepeppar

1½ dl grädde

salt och peppar

olivolja

ev någon örtkrydda eller persilja

Gör så här:

Fräs löken i olivoljan så den blir mjuk men utan att ta för mycket färg. Tillsätt vin och låt puttra på ganska hög värme så det reduceras och kokar ihop till drygt hälften. Tillsätt saffran, buljong, grädde och kryddor. Låt såsen stå och småputtra till strax innan det är dags att servera då skaldjuren läggs i precis innan dess för att inte bli torra och tråkiga.

Koka upp pastavattnet, salt och lägg i pastan. Låt koka al dente, häll av i durkslag. Precis innan pastan blir klar lägger du i skaldjuren i såsen så de värms upp. Använder du råa skaldjur ser du till att de precis blir kokta. Räkor ändrar ju färg då. Lägg i den avrunna pastan och vänd runt, häll upp i serveringsskål och servera direkt – eventuellt med lite nyklippta örter över och några tag på pepparkvarnen.

Buen approvecho!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera