Sås med schalottenlök och basilika

Den här såsen kom till i stundens ingivelse när jag hade tänkt göra en enkel yoghurtsås till kyckling och tänkte att jag ville göra den lite smakrikare och fylligare. Jag stekte schalottenlök, lät den bara få lätt färg innan den mixades med yoghurt och färsk basilika. Den är mycket smal och nyttig och fantastiskt god.

Här serverades den med örtstekt kyckling, men den passar minst lika bra till fisk av något slag – lax, filéer bakade i ugn i lite vitt vin och smör, torskrygg och även de hemgjorda pankopanerade fiskpinnarna. Du finner alla recept här på Katinkas Kitchen genom att söka i rutan uppe till höger här bredvid.

Du behöver:

2-3 schalottenlökar, skalade och finhackade

3-4 msk olivolja att mjuksteka schalottenlöken i

2 dl matlagningsyoghurt eller avrunnen naturell yoghurt (jag brukar ta den goda turkiska yoghurten från Lindahls)

en rejäl knippa färsk basilika

några droppar citron att smaka av med

salt och peppar

Gör så här:

Stek den finhackade schalottenlöken mjuk på ganska låg värme så den snarare blir kokt i oljan , confitstekt, eller snarare -kokt säger man på köksfranska. När löken är mjuk och precis börjat ta färg häller du den i ett kärl som du kan använda stavmixern i. Låt löken svalna och häll på yoghurten och lägg i basilikan. Salta och peppra lite. Mixa till en slät sås som blir härligt ljusgrön i färgen och alldeles underbar i smaken. Smaka av med salt och peppar, kanske några korn socker för att balansera yoghurtens syra. Jag hade även i någon msk olivolja extra som gav fyllighet, fin smak och bra konsistens. Ställ såsen åt sidan eller svalt till servering.

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen.

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera