Rosmarinpotatis, ugnsbakad

Den här potatisen har jag lagat så länge jag kan minnas. Jag föredrar att smaksätta den med just rosmarin, men timjan eller annan örtkrydda går lika bra.

Flingsalt eller sel de Camargue (kornigt delikat havssalt från södra Frankrike) och lite peppar står för resten av smaken. Använd en god potatissort. Om jag får tag på den rödskaliga Asterixpotatisen eller Amandine använder jag gärna den – den har en härlig lite smörig smak och en konsistens som gör sig väldigt väl till ugnsrostning. De brukar ha strykande åtgång, så gör mycket. Förutom att de är utmärkta till många middagar är de också goda att servera som drinktilltugg/tapas före maten för de lite hungriga, kanske med en god sås att doppa i; aïoli, fåroströra, chèvremousee.. – titta här på Katinkas Kitchen för idéer och inspiration.

Du behöver:

Potatisar – gärna med skalet kvar, tvättade, torkade och delade längs med i halvor – torka även snittytan!

Olivolja

Rosmarin – färsk eller torkad (här funkar den faktiskt riktigt bra!)

Flingsalt, fleur de sel eller sel de camargue

Nymald peppar

Lägg de avtorkade potatishalvorna i ugnsformen och häll olivolja över, rulla runt halvorna och doppa snittytan i oljan så de har ett lager olja där. Alternativt kan du pensla på oljan, men jag gillar att använda händerna i maten – dessutom är olivoljan så välgörande för huden. Strö rosmarin, salt och lite peppar över. Ställ in i mitten av elektrisk ugn, högst upp i gasugn, i 200 grader och låt baka tills potatisarna blivit mjuka och tagit färg. Servera med något gott stekt eller grillar kött, kyckling, lamm, fisk…

Bon appétit!

önskar Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*