Jul i Katinkas Kitchen

Katinkas Christmas Kitchen

Julen är i princip här, och kanske delvis på grund av att det är mer höststormigt ute än julevitt ute har jag inte haft den minsta julkänsla. Just i år verkar det vara så för många.

Julen ska vara en glädjens högtid, med tid för avkoppling och förhoppningsvis trevligt umgänge. Ofta blir det stressigt med alla måsten, vare sig de är verkliga eller inte.

Jag gillar jul, men vägrar stressa och jaga och har därför anammat ett ganska pragmatiskt förhållningssätt. Ambitionerna är alltid ganska stora, med tankar på att baka lussebröd, göra köttbullar, koka skinka, fixa med en massa julgodis som knäck, fransk chokladkola och gärna någon annan god kola, chokladtryfflar…

Allteftersom tiden går och julen närmar sig med stormsteg utan att jag hinner med alla storslagna planer drar jag helt sonika ner på ambitionerna.

Köttbullarna köps färdiga – som till exempel underbara och uppskattade viltfärsbullar från Melanders, och deras goda sill. Rökt lax kräver inget mer än ett inköp och en uppläggning. Sillsalladen har vi faktiskt gjort själva genom att enrollera barnen i matlagandet. Julskinkan kokade vi i ugnen en kväll, men skippade griljeringen. Prinskorvarna inhandlades och klipptes sedvanligt i kanterna till smågrisar och går sedan snabbt att steka upp.

Tillsammans med kokt potatis, färdigköpt röd- eller surkål (som uppskattas mycket av delar av familjen) och ett vackert upplagt salladsfat med blandade salladsblad, tomater och avokado blir det en riktigt skaplig jullunch.

Dryck till detta? Det klassiska är väl öl och nubbe, men vad gör man om man inte vill ha det? Vintipset i Katinkas Kitchen är en god tysk Riesling, t.ex. A Christmann som funkar alldeles utmärkt till all ovan nämnd mat.

Det finns ju även en tid efter jul med en hel del ledighet då jag gärna ställer mig och gör tryfflarna och döper om dem till nyårstryfflar, lagar goda middagar med mumsiga efterrätter som saffranspannacotta, julpäron med chokladsås, saffranspannkaka, kryddig apelsinsallad m.m.

En riktigt god, enkel och härlig jul önskas från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*