Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Apelsinsallad

IMG_9785

En sådan här apelsinsallad gör jag gärna och serverar till olika efterrätter eller som den är. Just den här gången serverade jag den med härligt krämig fransk chokladmousse, men den passar även till panna cotta, glass eller som tillbehör till en god sufflé.

Du behöver:

4 apelsiner – glöm inte att först riva av skal från åtminstone 2 tvättade apelsiner först

1 dl socker, helst råsocker

1 dl vatten

1/2 vaniljstång, skuren på längden

Gör så här:IMG_9787

Koka ihop sockret med vattnet, den uppskurna vaniljstången och det rivna apelsinskalet i en kastrull. Låt småkoka ca 5-10 minuter så lagen blir lite simmig och smakerna blandar sig. Ställ att svalna.

Skär ut hinnfria klyftor ur apelsinerna genom att först skära av toppen och botten på apelsinen. Ställ den sedan på skärbrädan och skär uppifrån och ner i fält och skär av skalet  precis innanför den vita hinnan. Se på bilderna här bredvid. IMG_9795

När allt skal är bortskuret tar du apelsinen i handen och skär med den skarpa kniven längs med ett “membran” precis längs med en klyfta in till mitten. Skär likadant på andra sidan av klyftan och lyft elegant ut klyftan. Lägg klyftorna på ett fat eller i en skål.

Fortsätt att skära ut klyftor och”bläddra” fram genom membranen. När alla klyftor är utskurna pressar du ur saften över apelsinerna eller ner i lagen.IMG_9793

Häll den avsvalnade lagen över apelsinklyftorna. Ställ kallt till servering.

Bon appétit!

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.comIMG_9794

www.katinkaskitchen.comIMG_9792

Leave a Reply