Lammfilé som i Rom

Det här är en egen återskapning av en rätt som serverades på en mysig restaurang i Rom. Den är god, fräsch, vacker och väldigt lättlagad. Jag bjuder gärna på den till fredagmiddag. Den som vill göra det enkelt för sig vid påskmiddagen kan gärna laga denna enkla men goda lammrätt.

2-3 vitlöksklyftor, hackade

ca 3 msk olivolja

ca 20-30 Cocktailtomater, i halvor

3-4 msk balsamvinäger

5 dl ruccola, sköljd och torkad (salladsslunga är en oumbärlig kökspryl!!)

 

Lammfilé, kryddad med pressad vitlök, rosmarin och svartpeppar


 

Stek lammfilén i olivolja eller en blandning av olivolja och smör (om man använder man bara smör så bränns mjölkproteinerna i smöret när det värms upp till erforderlig temperatur för att steka kött så porerna stängs, men när man blandar smöret med oliv- eller annan olja så förhöjs brännpunkten och fettet når de höga temperaturerna utan att smöret bränns)

Stek köttet i grillpanna eller vanlig stekpanna (jag föredrar gjutjärnspanna) så det får fin färg och porerna stängs runt om. Om filéerna är smala innerfiléer räcker det att steka dem i pannan, men om de är tjockare ytterfiléer är det bra att steka dem klara i ugnen på 175 grader. Passa så de inte blir överstekta! De ska vara rosa inuti och ge efter för tryck, så de inte känns stumma.

Salta köttet efter stekning (jag vet att åsikterna går isär här, men jag tycker det blir bättre när köttet saltas efter stekning, så det håller sig torrt för att få en fin stekyta – dessutom går det åt mindre mängd salt då, och det är ju nyttigare)

När köttet är stekt och ställt åt sidan, alternativt i ugnen, fräser du på vitlöken i olivolja på låg värme, drar upp värmen och lägger i tomathalvorna ett tag. Häll på balsamvinägern och ”bränn av”, stäng av värmen och lägg i ruccolan. Rör runt så den slaknar lite utan att bli för sladdrig. Servera direkt med lammfilén och några tag på pepparkvarnen. Utmärkt gott att servera som det är, eller med någon god potatis.

Buon appetito!

önskar Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

www.katinkaskitchen.com

Kommentera