Entrecôte i gott sällskap

IMG_0526

En bit kött, grönsaker och kanske ugnsrostad potatis med ett kryddsmör – en lättlagad god middag.

Här blev det gröna bönor som heter haricots verts på franska – en av mina favoriter, serverade med smör och salt. Kokta färska knipplökar och ett kryddsmör på örter och citronskal blir det perfekta komplementet.

Du behöver för 4 personer:

1 bit entrecôte per person, beräkna ca 150-200 gram per person

1-2 paket gröna bönor, s.k. haricots verts (färska eller frysta)

1-2 knippen färsk lök, tvättade och med yttersta skallagret borttaget så de är rena och fina

För recept på kryddsmör sök i sökrutan uppe till höger på just kryddsmör eller pröva den här länken: http://katinkaskitchen.com/?p=10334 (av någon anledning tycks länkarna inte fungera – jobbar på det, använd sökrutan i stället!)

För recept på ugnspotatis sök i sökrutan uppe till höger eller pröva den här länken: http://katinkaskitchen.com/?p=14790

Gör så här:

Börja med att göra i ordning potatisen enligt receptet. Ställ in dem i ugnen.

Lägg fram köttet, torka av det med hushållspapper och krydda det. Låt det ligga framme så det blir rumstempererat och drar till sig kryddsmakerna. Anledningen till att du ska torka av köttet är för att det ska bli fin stekyta på det. Om du som jag använder en grillpanna får du annars inga fina ränder. I grillpanna steker jag köttet utan fett, men i annan panna har jag i en klick smör blandat med en olja – jag använder alltid olivolja. Det är för att fettet ska nå upp i höga temperaturer utan att mjölkutfällningarna i smöret ska bli brända.

Rör ihop kryddsmöret. Den här gången använde jag bara lite vitlök, citronskal och blandade örtkryddor med salt och peppar. Ställ smöret åt sidan. Om det dröjer till servering kan du ställa det i kylen ett tag, men ta fram det en liten stund innan servering så det inte är alldeles stenhårt.

Tvätta löken, skär bort den yttersta blasten högst upp på skaften beroende på hur färska och fina eller torkade de är. Koka i saltat vatten som du gärna kryddat med timjan (färsk eller torkad) och ett lagerblad. När löken är mjuk häller du av vattnet och lägger i en klick smör.

Koka samtidigt bönorna och mot slutet av koktiden steker du köttet på högsta värme ca 1 1/2 minut per sida. Du känner på motståndet i köttet när du trycker på det med stekspaden eller något annat om det är klart. Mer motstånd betyder mer genomstekt. Jag tycker köttet kommer bäst till sin rätt och förblir saftigast med en röd kärna, s.k. medium rare.IMG_0527

Servera direkt med de goda tillbehören.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera