Pasta med lax- och purjolökssås

IMG_1778

Den här gången skulle jag ha gjort en pastasås med kalvfärs, men glömt att köpa just kalvfärs. I kylen hittade jag ett paket rökt lax i skivor. Jag hade just skaffat färsk purjolök, och tänkte att de där skulle ju passa ihop. Det blev en krämig god sås som smaksattes med dragon, basilika och sherry, eftersom matlagningsvinet var slut. Servera med den pasta du vill. Jag serverade även kokt broccoli till.

Du behöver för 4 personer:

1-2 schalottenlökar, skalade och finhackadeIMG_1777

1 vitlöksklyfta, skalad och finhackad

3 msk smör

2 purjolökar, ordentligt tvättade och strimlade

1 paket rökt lax i skivor

1/2 tsk torkad dragon

1/2 tsk torkad timjanIMG_4299-1

peppar & salt

2 dl grädde eller 1 dl grädde och 1 dl crème fraîche

1/2 dl vitt vin eller 2 msk sherry

gärna lite buljong eller fond (fisk- eller grönsaks-)

pasta efter tillgång och smak

Gör så här:

Sätt på en stor kastrull med vatten att koka pastan i.IMG_4300-1

Fräs schalottenlök och vitlök i smöret på medellåg värme så den blir mjuk utan att ta färg. Tillsätt purjolöken och låt den bli mjuk men absolut inte ta färg eller bli frasig – den får då lätt en bitter ton i stället för den mjälla söta smak som framträder när den mjuknar i smör. Spara gärna lite av den gröna delen av purjolöken som du finstrimlar och strör över vid servering.

Häll på grädden, buljongen och vinet eller sherryn. Krydda med örterna och peppar. Lägg i den rökta laxen, smaka av. Under tiden som såsen kokar ihop kokar du pastan al dente – så den fortfarande har en lite hård kärna och inte blir alltför sladdrig och kladdig.

Häll av pastavattnet och häll pastan direkt i såsen, rör runt och lägg upp på fat och servera direkt. Strö gärna lite finstrimlad purjolök  över och ta några tag på pepparkvarnen.IMG_1779

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera