Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Karamelliserade endiver

2251965

Jag älskar endiver. I Frankrike använder man de gärna både färska i sallader, kanske med roquefort, eller varma gratinerade i ugnen eller stekta på spisen. Här har jag stekt dem så de nästan karamelliseras – ett ljuvligt gott tillbehör till lamm eller annat kött, fisk eller kyckling. Du bara måste pröva!

På bilden är de serverade med lamm- biff Rydberg.

Du behöver för 4 personer:

6 endiver, tvättade och skurna på längden

salt och peppar

0,5 tsk socker

2 tsk balsamvinäger eller -reduktion

3 msk vitt vin

någon örtkrydda, t.ex. körvel, basilika eller dragon

smör till stekning

Gör så här:

Stek endiverna i ganska rikligt med smör på båda sidorna ett tag så de bara tar färg. Strö salt, peppar, örtkryddor och lite socker över snittytan på endiverna. Lägg i en extra klick smör och låt de ligga med snittytan neråt på ganska låg värme i stekpannan så ytan karamelliseras. Häll i lite balsamvinäger eller -reduktion och en skvätt vitt vin. Låt endiverna fortsätta att stå och småputtra så att i princip all vätska kokar in och de blir helt mjuka.

Servera som tillbehör till kött, fisk eller fågel.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

Leave a Reply