Sallad med anka, sparris och färskpotatis

10450821_10152316413655857_6272493891425390975_n

En fräsch sallad som är matig och mättande, vacker och god – perfekt för bjudningar eller bufféer. Jag serverar den med en citrussås på crÈme fraîche.

Den här rätten går lätt att förbereda genom att man har ankan färdigstekt, potatisen kokt och sparrisen stekt så att det bara är att lägga upp ett tag före servering.

Såsen blir alldeles ljuvlig eftersom citronerna bakas i ugn. Den som vill tar en enkel god vinaigrette, till exempel på en bra balsamvinäger och en god olivolja. 10458007_10152316413935857_7665228652037130371_n

Du behöver för ca 4 personer:

1-2 ankbröst, färskt

rivet skal av lime och citron samt örter, peppar och olivolja till ankan

1 paket rökt eller torkat ankbröst i skivor

500 gram färskpotatis, sparrispotatis eller annan delikatesspotatis

1-2 knippen färsk grön sparris

1 knippe salladslök (kallas även vårlök)

ev. rödlök, skalad och finstrimlad

salladsblad, som t.ex. romansallad och ruccola

peppar och salt

Till såsen:

2 dl crème fraîche

2 citroner

1 lime

en bit färsk ingefära, finriven

färsk basilika eller gräslök eller annan färsk örtkrydda efter tycke, smak och tillgång

olivolja eller ännu hellre mandarin- eller citronolja (finns t.ex. hos Oliviers & Co)

salt och peppar – helst blandade pepparsorter med rosépeppar

en nypa socker, gärna råsocker

Gör så här:

Börja med att steka ankan. Krydda den, stek den på riktigt hög värme i stekpanna helt snabbt så den får fin färg. Ställ sedan in den i ugnen på låg temperatur där den får steka klart tills innertemperaturen är 57 grader. Låt den vila och spara den antingen i kylen över natten eller skiva upp den och använd den ljummen direkt. Om den kommer från kylen ska du tänka på att ta fram den i god tid så den blivit rumstempererad vid servering.

Gör i ordning såsen. Dela citronerna i halvor och baka dem i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter. Låt dem svalna, pressa ur saften som blivit söt och aromatisk av ugnsbakningen. Blanda citronsaften med crème fraîche, rivet limeskal, olivolja med smak av mandarin eller citron, örtkrydda och lite riven ingefära. Peppra och salta. Smula i rosépeppar. Smaka av så att smakerna balanserar fint. Tillsätt ev. en gnutt socker för att få fin balans och smak. Låt såsen stå så smakerna mognar.

Tvätta, skölj och torka salladen. En salladsslunga är ett fantastiskt redskap! Koka potatisen – jag kokar den färska fina med skal på. Stek under tiden sparrisen som du brutit av den nedersta trådigare delen av. Verkar skalet tjockt skalar du sparrisen med potatisskalare. Stek sparrisen i grillpanna eller stekpanna med lite olivolja och havssalt.

Arrangera salladsblad, potatis, sparris och skivor av såväl den stekta som den torkade eller rökta ankan på stora uppläggningsfat. Strö strimlad salladslök över. Salta och peppra lite.

Servera med citrussåsen.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Kommentera