Grillad potatis med rosmarin

IMG_2566

De här potatisarna gör jag gärna och ofta på sommaren som tillbehör till grillat. De brukar vara mycket uppskattade så gör mycket! Det som blir över slinker lätt ner i en härlig frittata tillsammans med övriga rester nästkommande dag. Genom att potatisarna förkokas och penslas med olivolja som då sugs in när potatisarna är varma blir de härligt krispiga och goda då de läggs på grillen. De går också att steka i stekpanna. Jag tycker om att ta rikligt med rosmarin för den härliga smaken.

Du behöver:

potatisar, gärna stora, tvättade men inte skalade (de håller ihop bättre då, välj gärna en fast sort)

olivolja

havssalt

rosmarin, gärna färsk

peppar

Gör så här:

Skär potatisarna i halvor så de blir så breda och platta som möjligt. Koka halvorna i saltat vatten i 15-20 minuter. De ska precis ha blivit mjuka eller halvmjuka men får inte koka sönder. Häll av kokvattnet och skåra snittytan på potatisarna i ett rutmönster med en kniv. Pensla potatishalvorna med ganska rikligt med olivolja. Strö över havssalt och rosmarin och peppra. Låt potatisarna stå klara så här tills det är dags att grilla dem. Ska du steka dem lägger du dem i en stekpanna på medelhög värme med olivolja i. Stek de helt kort på den kupiga sidan och sedan ganska länge på snittytan så de blir knapriga och gyllene men inte brända. Servera till det övriga grillade.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas italienska Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera