Bönsallad till buffé

Det här är ett nästan löjligt enkelt tillbehör till snart sagt vad som helst. Jag gillar att servera den på bufféer just för att den är så lättlagad och samtidigt matig och god.

Till ca 10 personer:

3-4 burkar bönor efter humör och smak (t.ex. cannellini, borlotti, kidney, blackeyed..)

ca 400 gram ruccola eller annan fräsch salladsmix

2 rödlökar, delade och därefter strimlade i tunna skivor

4-5 tomater, hackade – eller ca 20 coctailtomater skurna i halvor

Ev. soltorkade tomater, ca 12 st. blötlagda och skurna i strimlor

Den som vill kan göra salladen matigare genom att även ha i kokt bulgur eller couscous. Jag brukar dock föredra att servera en skål bulgur bredvid, så kan den som vill ta det.

Dressing: Jag brukar antingen göra det väldigt enkelt med bara balsamvinäger och olivolja, eller göra en fransk salladsdressing på antingen rödvinsvinäger, vitvinsvinäger eller balsamvinäger (se recept nedan). Ett annat alternativ – beroende på vad man vill servera bönsalladen till – är en dressing på citron och olivolja, gärna med vitlök och örter i.

Om du använder torkade bönor, vilket ju är billigare, ska du komma ihåg att blötlägga dem dagen innan och sedan koka dem enligt förpackningens anvisningar. Det är annars smidigt och lätt att hälla upp en burk bönor från burk, även om jag kan fundera på om de verkligen är lika nyttiga..? Hur som helst är det lätt, men glöm inte att skölja dem i kallt vatten i durkslag. Låt dem rinna av lite innan du häller dem i en skål tillsammans med sköljd och torkad ruccola. Du har väl en salladsslunga? Det är den pryl i köket som jag minst anade att jag behövde innan jag fick en! Titta bara på mängden vatten man slungar bort från salladsbladen så förstår man hela vitsen med salladsslungan! Blanda ner hackade tomater, strimlad rödlök och ev. soltorkade tomater som blötlagts och skurits i bitar. Blanda i dressingen du valt och låt stå lite innan servering för att låta smakerna blandas.

Om det är barn med i middagssällskapet brukar jag ibland göra en egen skål till dem utan rödlöken, alternativt lägga rödlöken i en separat skål för alla hugade att ta av.

Bon appétit!

önskar Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

www.katinkaskitchen.com

Kommentera