Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Rosmarinpotatis till grillat

Även om det väl är mysigast att tillaga så mycket som möjligt på grillen kan det ibland vara praktiskt att göra en del i ugnen, särskilt om det kommer många gäster.

Den här potatisen har jag lagat så länge jag kan minnas, och den brukar vara mycket uppskattad. Jag föredrar att smaksätta den med just rosmarin, men timjan eller annan örtkrydda går lika bra. Flingsalt eller sel de Camargue (kornigt delikat havssalt från södra Frankrike) och lite peppar står för resten av smaken. Använd en god potatissort. Om jag får tag på den rödskaliga Asterixpotatisen använder jag gärna den – den har en härlig lite smörig smak och en konsistens som gör sig väldigt väl till ugnsrostning.

Potatisar – gärna med skalet kvar, tvättade, torkade och delade längs med i halvor – torka även snittytan!

Olivolja

Rosmarin – färsk eller torkad (här funkar den faktiskt riktigt bra!)

Flingsalt, fleur de sel eller sel de camargue

Nymald peppar

Lägg de avtorkade potatishalvorna i ugnsformen och häll olivolja över, rulla runt halvorna och doppa snittytan i oljan så de har ett lager olja där. Alternativt kan du pensla på oljan, men jag gillar att använda händerna i maten – dessutom är olivoljan så välgörande för huden. Strö rosmarin, salt och lite peppar över. Ställ in i mitten av elektrisk ugn, högst upp i gasugn, i 200 grader och låt baka tills potatisarna blivit mjuka och tagit färg. Servera med det grillade: kött, kyckling, lamm, fisk…

Bon appétit!

önskar Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

www.katinkaskitchen.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply