Kastanje- och äppelmuffins

Det här är också ett recept jag funnit på hemsidan om kastanjer – chestnutsonline.com – men jag har gjort om det i enlighet med min smak och mer traditionella muffinsrecept.

Muffins brukar vara populärt hos barn och unga – dottern komponerar gärna och ofta fantasifulla muffinskreationer i Katinkas Kitchen. Kombinationen kastanjer och äpplen känns passande så här på höst-vintern.

Du behöver:

1 ägg

1½ dl mjölk

50 gram smör

150 gram kokta hackade kastanjer

2 äpplen, skalade och skurna i bitar

3½ dl vetemjöl

1½-2 dl socker

1½ tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

ev. 1 tsk citronsaft eller rivet citronskal (jag tycker det blir fin smakbrytning)

ev lite salt

till topping:

100 gram hackade kokta kastanjer

råsocker eller muscavadosocker

Smält smöret alternativt låt det mjukna till rumstemperatur. Vispa äggen med sockret och vaniljsockret. Rör i smöret alternativt häll i det smälta smöret. (Jag tycker att det blir saftigare om man använder rumstempererat smör i stället för smält smör). Tillsätt mjölken. Rör i mjölet, saltet och de hackade kastanjerna. Häll upp smeten i muffinsformar och tryck ner äppelbitar i varje muffin. Strö lite hackade kastanjer ovanpå och avsluta med socker (ca 1-3 tsk per muffins) som ger god smak och lite knaperseg yta som blir väldigt god. Grädda i 200 grader i 8-10 minuter. Passa så de inte bränns. Servera gärna lite varma – kanske med glass eller grädde, även om de är väldigt goda som de är.

Njut!

önskar Katinkas Kitchen

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*