Laxsnittar, rullade

Jag har precis fått frågan från en trogen läsare om vad man kan servera vid en större bjudning som gott drinktilltugg men som ändå är lätt att göra och förbereda. Mitt svar blev: Laxrullar.

Man tar mjukt tunnbröd och brer det med en Philadelphia Cream Cheese eller Crème Fraîche (eller en blandning av båda) som man smaksätter enligt tycke och smak. Vill ha ett renare och därtill glutenfritt alternativ rullar man helt enkelt bara laxen med fyllningen.

Här är några förslag på fyllning:

1. Citronsaft, eventuellt även lite rivet citronskal och kanske lite svartpeppar samt eventuellt någon färsk örtkrydda efter tycke och smak – t.ex. basilika

2. Wasabi (japansk pepparrot, finns på tub eller i pulverform – ganska starkt, men gott!)

3. Min favorit: Thai sweet chilisås och lite riven färsk ingefära, eventuellt pressad lime också – den som vill kan ha i lite färsk koriander för färg och smak.

Här måste jag bara inflika att fotot är förfärligt, jag får försöka fixa lite laxrullar snart och ta ett vettigt foto och lägga upp här.

Gör så här: 

När du brett tunnbrödet med den smaksatta krämen lägger du på tunna skivor av kallrökt lax, rullar ihop till fina rullar och sveper in dem i plastfolie. Låt vila i kylen till servering. Det här går att laga 1-3 dagar i förväg och förvaras lätt i kylen. Förvara högt upp nära kylelementet där det är riktigt kallt. När det är dags att servera tar du fram rullarna, tar av plasten och skivar rullarna i 1-2 cm tjocka bitar som du arrangerar på ett uppläggningsfat. Dekorera eventuellt med några färska kryddblad eller citronskivor.

Om du ska göra rullarna utan tunnbröd är det lättare om du lägger laxskivorna tätt så de nästan går lite omlott på en stor bit plastfolie, brer på fyllningen och sedan rullar ihop med hjälp av plasten. Låt ligga i kylen åtminstone 30 min till en timme innan du skär upp med vass kniv.

Det här är ett drinktilltugg eller plock före maten som är väldigt lätt att göra – även i större mängder. Det brukar ha en strykande åtgång.

Bon appétit!

önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera