Trattkantarell-soppa


 

Om du har torkade trattkantareller kvar i skafferiet kan man njuta höstens smaker även såhär mitt i vintern och koka en härligt mustig soppa.


Torkade trattkantareller, ca 2-3 dl torkade (ta lämplig mängd efter tycke och smak – tänk på att de sväller när de blötlagts) – blötlagda i hett vatten i ca 20 minuter

2-3 schalottenlökar, finhackad

2-3 msk smör

1 dl vitt vin (eller 3 msk torr vermouth eller sherry) eller gärna vitt vin och sherry

ev. lite cognac

3 dl Grädde (ev. mer om du vill)

Köttbuljong eller –fond eller vilt- och kantarellfond eller liknande – spädd med vatten

1-2 tsk dijonsenap

Svart- och vitpeppar, nymald


 

Lägg trattkantarellerna i en skål och häll kokhett vatten över dem så att det täcker. Låt stå i minst 20 minuter att svälla.

Smält smöret och fräs schalottenlöken över svag värme så den mjuknar utan att ta färg. Hög värmen och tillsätt vinet. Låt koka ihop några minuter så smakerna koncentreras. Häll på trattkantarellerna med sitt blötläggningsvatten och låt koka ihop och reducera ytterligare en stund. Tillsätt fond/buljong tillsammans med vatten. Häll i grädden och cognacen och låt koka ihop. Smaksätt med dijonsenap och nymald peppar. Smaka av om det behövs mer grädde, kryddor eller annan smaksättning. Det är gott att ha i lite portvin eller madeira också om man vill. Känn så att smakerna har blandats. Jag gillar när den här soppan innehåller ganska mycket svamp och är ganska tjock. Jättegod att servera en liten portion som förrätt vid en god middag i gott sällskap.


 

Bon appétit!

önskar Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

www.katinkaskitchen.com


Kommentera