Mustig tomatröra

Den här röran kom till för många år sedan när jag hade långsamrostat tomater i ugnen för att göra den ljuvliga tomatsoppan och den då ganska lilla dottern kom på att hon inte ville ha soppan, utan hellre ville äta de mumsiga rostade tomaterna som de är.

Hon smaskade glatt i sig ett gäng och sade sedan att vi kanske kunde göra en god röra på resterande tillsammans med några sardellfiléer. Det blev en härligt mustig tomatfyllig röra som kan serveras till pasta, till ett gott bröd, på crostini eller bruschetta, som tillbehör till stekt eller grillat kött, kyckling eller fisk eller som fyllning i en omelett.

Du behöver:

1 kg ugnsrostade tomater (se receptet på långsamrostade tomater eller tomatsoppan)

ca 3 sardellfiléer (inlagda i olja)

några msk olivolja

lite svartpeppar

ev. färsk basilika eller annan örtkrydda

¼ tsk balsamvinäger eller citronsaft – smaka av!

den som vill kan ha i lite chili för extra sting

Gör så här: 

Lägg alla ingredienser i en hög bunke och mixa med mixerstav eller mixa i mixer. Smaka av. Det brukar inte behövas salt eftersom sardellfiléerna och den koncentrerade tomatsmaken ger en hel del angenäm sälta. Kolla så syran är bra med balsamvinägern eller citronsaften. Häll upp i en skål och servera på det sätt du önskar. Röran håller sig utmärkt några dagar i kylen och går även att frysa in, så den kan användas på flera sätt vid flera tillfällen.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera