Ugnsbakade plommon

Det här är en underbar efterrätt som är fantastiskt lättlagad. Plommonens saft blandar sig med vinet, sockret och smöret till en ljuvlig sås med smak av vanilj, citronskal och kanel, ljuvt rosaröd i färgen från plommonskalen. Servera gärna lösvispad grädde eller en god glass till.

Du behöver:

Färska plommon

Citronskal

Vaniljstång eller äkta vanilj (kornen på burk)

Råsocker eller honung

Smör

Kanel

Vitt vin

 

Till servering:

Grädde

Vanilj eller vaniljvodka

eller god vaniljglass

 

Lägg de urkärnade plommonhalvorna i en smord form och lägg följande på varje plommonhalva: rivet citronskal, en liten bit vaniljstång skuren på längden alternativt strö lite vaniljkorn över (finns att köpa på burk i välsorterade mataffärer numera), en smörklick, ganska gott om råsocker eftersom annars lätt blir för surt (gärna det malda råsockret som löser sig bättre vid gräddningen) eller honung för den som så föredrar. Häll lite vitt vin över det hela och pudra allt med malen kanel. Se bilden här bredvid.

Ställ in i ugnen på 175-200 grader i en halvtimme. Se till så de blir väl gräddade men inte för brända. Se bilden här intill hur vacker såsen blir. Servera med lösvispad grädde, gärna smaksatt med vanilj eller vaniljvodka och en sked socker., Eller servera med en yoghurtcrème smaksatt med vanilj och kanel eller limeskal och vanilj, alternativt en god vaniljglass som på bilden här ovan.  Den som inte har ugn kan steka plommonbitarna i smör med samma smaksättning, så de blir lätt karamelliserade.

 

Katinka Hammarskiöld

www.katinkaskitchen.com

Kommentera