Emmys chokladkola med havssalt

Den här kolan är lättgjord och blir fantastiskt god. Först kokar du en kolasmet som liknar knäck. När den är klar låter du en god mörk choklad smälta ner i den och smaksätter med havssalt.

Eftersom det är gott när kolan är lite mjuk som fudge är det mest praktiskt att hälla den i knäckformar.

Du behöver:

Du behöver:

1,5 dl socker

1,5 dl ljus sirap

2 dl vispgrädde

ev. 2 msk glykos

50 gram mörk choklad

½-1 tsk havssalt

Gör så här:

Häll socker, sirap, grädde och ev. glykos i en tjockbottnad kastrull. Ställ på spisen på mellanhög värme. Låt koka upp under omrörning. Koka försiktigt, rör då och då och passa så inte kokar över. När bubblorna blir större och kolasmeten mörknar i färgen börjar den bli klar. Var som sagt försiktig så inte kokar för hårt och blir bränd, då blir den besk. Tag kulprov genom att lägga några isbitar i ett glas kallt vatten. Häll i en sked kolasmet och pröva om den stelnar till kolaliknande konsistens. När kolan tjocknar och går att rulla till en kula är den färdigkokt. Tag av från värmen och lägg i chokladen som du delat i mindre bitar. Rör tills chokladen smält. Smula i flingsalt eller annat gott havssalt efter smak. Häll kolasmeten i knäckformar eller häll upp den på bakplåtspapper och skär den i bitar när den stelnat lite och svep in kolabitarna i smörpapper.

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Kommentera