Söndagsstek

Söndag och vackert väder – en promenad får det bli, trots kylan. Sedan tillbaka till tangentbordet för att skriva mer recept, inspiration, matidéer och inte minst laga söndagmiddag.

Den gamla traditionen med söndagsstek kan med fördel dammas av och göras i alla möjliga nya tappningar. Jag hittar ofta stekar av olika slag till bra pris i affärerna – kalvstek, lammstek, fläskstek, hel entrecôte, hjortstek m.fl.

I Katinkas Kitchen blir det idag lammstek kryddad med citronskal, vitlök och blandade örtkryddor (rosmarin, timjan & herbes de Provence som är en blandning med bl.a. de förut nämnda) och olivolja. Till den serverar jag idag en härligt krämig potatisgratäng – comfort food i kylan. Tillbehör får bli balsamicotomater och gröna bönor, kanske snabbt slungade i smör med finhackad schalottenlök. Ett glas Crozes-Hermitage, rött vin från sydfrankrike, till och det kanske börjar kännas som man kan avsluta helgen och ta sig an en ny vecka…?

Till efterrätt är det superenkelt och väldigt uppskattat, inte minst av barnen, med en chokladmousse som görs utan grädde. Krämighet från äggulan och luftighet från den vispade äggvitan blandas med fyllighet från en god mörk choklad. Den kan smaksättas med cointreau eller något annat, men idag blir det helt enkelt goda kaksmulor som strös över, de belgiska speculooskakorna jag skrivit om tidigare. Fast nu har vi ändrat oss och det blir crème brûlée – dels för att barnen älskar det, men också för att ta tillvara på äggulorna som blev kvar efter gårdagens tillagning av blåbärssuffléer.

Sedan är det dags att börja fundera över veckans enkla lättlagade men välsmakande middagar. Eftersom jag tänker på mat i stort sett hela tiden delar jag gärna med mig till alla er som är i behov av tips och inspiration. Följ Katinkas Kitchen för mer uppslag.

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

 

www.katinkaskitchen.com

Kommentera