Brunch och efterlysning!

Smakkombinationer

Till sen lördagsfrukost, mer som brunch, i all enkelhet med familjen togs resterna från veckan i bruk. En del av de ugnsrostade rotfrukterna fick åka in i ugnen ett varv till för uppvärmning och serverades med stekta ägg ”sunny side up”. Resten blev till frittata (italiensk omelett).

Jag kan gå igång på smakkombinationer och en av mina favoriter är den lösa äggulan med tabasco. Det är något med smakkombinationen som gifter sig alldeles underbart – den krämiga äggulan som mildrar hettan från tabascon och den ekfatslagrade whiskeynoten som ger extra rymd i smaken.

Det finns ett antal sådana här smakkombinationer där ett plus ett blir mer än två på något magiskt vis. Andra exempel är insalata caprese där de skivade (helst solmogna) tomaterna och mozzarellan tillsammans med olivoljan, salt och peppar når oanade höjder. En annan är espressokaffe och vaniljglass som jag skrev om igår (café Liégois) där kaffets beska och syra dras ner av vaniljglassen som i sin tur får schwung av kaffet.

Ännu en fantastisk smakkombination som låter helgalen men faktiskt funkar är brysselkål och sardiner! Dag Hermelin som är absolut matfantast bjöd mig på det för många år sedan, och jag mumsade glupskt i mig den udda kombinationen trots att jag inte gillade brysselkål.

Det finns många fler sådana här smakkombinationer där det blir något mer av summan än de enskilda delarna. Hör gärna av dig genom kommentar här på sidan eller i mail med dina tips om smakkombinationer!

Med vänliga matglada hälsningar

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera