Alla hjärtans dag – middagstips

Alla hjärtans dag eller Valentine som det även kallas på anglosaxiskt manér infaller varje år den 14 februari.

Inför årets dag för kärleksförklaringar och ömhetsbetygelser mellan älskande, förälskade eller vänner plockar jag fram några favoritrecept som är ganska lättlagade, eftersom IMG_9599Valentine infaller på en fredag i år. Att laga en god middag är ju ett utmärkt sätt att visa sin uppskattning för en kär person.

Den som vill göra det väldigt enkelt för sig kan göra en snabblagad men väldigt god pasta med rökt lax. Såsen lagas under tiden som pastan kokar. kramiga rakor 3 Katinkas KitchenNågra andra oerhört lättlagade pastarätter som kan vara trevliga är den dekonstruerade pasta all’arrabiata eller tagliatelle caprese speziale eller varför inte kramiga räkor som kan serveras med ris eller pasta.

Den som är inne på asiatiska smaker kanske vill göra nudelsalladen med härliga smaker av lime och lammfile som i Rom 1 Katinkas Kitchenchili eller kycklingspett satay med len men ändå het jordnötssås med kokosmjölk.

Om man föredrar fisk kan jag rekommendera den otroligt goda och lättlagade pestofyllda fisken, gärna serverad med balsamvinägerstekta coctailtomater och ruccola. Den lättrimmade pestofisk pa tallrik Katinkas Kitchentorskryggen med tomatconcassé är ett annat härligt recept som jag tycker kan passa till ett sådant här tillfälle. Tigerräkor eller vanliga räkor antingen till pasta eller ris är ett annat utmärkt alternativ för en kärleksmiddag. De malaysiska räkorna är helt underbara med ingefära och chili och även de verkligt lättlagade.

På köttsidan tycker jag att lammfilén som i Rom är helt underbar – även den serverad just med balsamicotomaterna. Eller en härlig gryta med romersk kyckling full av härliga medelhavssmaker i mustig röd sås – ljuvlig men lättlagad.oxfile potatis bonor tryffelsmor Katinkas Kitchen

Ett annat tips är helt enkelt en bit gott kött stekt helt enkelt kryddat med bara peppar och salt och någon örtkrydda. Jag serverar gärna köttet med bara en generös sallad och kanske ett gott bröd. Ett smör med schalottenlök eller bara rört med salt och citron eller till och med tryffel är ett utmärkt smakkomplement.valentine pastries Katinkas Kitchen

Efterrätten då? Ja, favoriten är nog kladdkaka, kanske med hallon. Eller storfavoriten chokladmousse som i Katinkas Kitchen görs på bara äggvita och lite äggula och blir underbart krämig och god. Kanske serverad med hallon. En tårta på chokladbotten med hallonmousse, vackert rosa, IMG_9622är inte heller dumt. Just i år har jag gjort en tårta på chokladbotten med mangomousse och passionsfrukt.

Jag har plockat ihop ett antal trevliga och lämpliga recept för din kärleksmåltid – du finner dem under kategorin Valentine – Alla Hjärtans Dag i kolumnen här till höger. Sök annars på rätter i sökrutan uppe till höger.

Happy Valentine önskas med kärleksfulla matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera