Min helg

Jag får ofta frågan hur jag hinner med allt – skriva, jobb, matlagning, familj etc. Det enkla svaret är att jag tänker på mat hela tiden – även när jag är magsjuk:-) – och att jag gör det lätt för mig. Dessutom tar jag det enormt lugnt ofta. Helgerna till exempel. Jag läser gång efter annan i tidningar om olika personers favorithelg där de säger sig ha lugna morgnar och läsa tidningar och böcker och vara ute och sporta och gå i Hallen och handla och äta nyttiga frukostar och äta på restaurang till brunch, lunch och/eller middag och träffa vänner och jobba och och…. Då tänker jag att de måste ha dagar som har fler timmar än vad jag har.

Sanningen är att jag älskar att sova länge, sedan ta god tid att läsa tidningen och lösa korsord – allt i morgonrock. Eftersom jag har svårt att äta direkt på morgonen brukar det ta sin tid och ett antal kannor med te innan jag kommer mig för att börja tänka på att göra någon form av brunch som det vid det laget naturligt blir. Sedan gärna ett härligt bad. Vid det här laget förstår ni att klockan hunnit bli en del så om det ska hinnas med en promenad gäller det att skynda på innan vintermörkret lägger sig. Intentionerna är alltid goda, men är vädret sisådär stannar jag faktiskt gärna inne, och får bara lite dåligt samvete. Min man utbrister ibland att ”nu har vi ju inte gjort någonting idag..!”. Då svarar jag ”jo, vi har ju läst tidningen och haft trevligt och pratat och du har hunnit skriva..” Kort sagt vi har tagit det lugnt och laddat batterierna och haft det bra:-)

Just söndagar brukar vara extra lugna, medan lördagarna kan innebära middag hemma för vänner eller borta hos vänner. Eller så gör vi hemlagad pizza med barnen – de älskar det.

Vad jag vill säga är att det sista jag vill förmedla är någon sorts flåshurtig livsstil som i vart fall inte jag får till. Däremot vill jag gärna förmedla känslan av att det är okej att bara ta det lugnt, och att man kan laga god enkel mat såväl i vardagen som till helger och fest utan att förta sig. Och att även om man föresatt sig att göra både det ena och det andra på helgen så kan det vara sunt att bara släppa och följa känslan och humöret och göra vad man vill, kanske i goda vänners lag – gärna med någon god mat att samlas kring.

Med vänliga helgslöa matglada hälsningar

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera