Man tar vad man har…

Att koka soppa på en spik, att laga mat på det nästan ingenting jag hittar i kylen är en favoritutmaning.

Jag älskar att titta igenom kyl, frys och skafferi för att fnura ut vad jag kan laga på de få saker jag har hemma. Två flugor i en smäll – jag slipper gå till affären och ett nytt recept kommer till.

Ibland blir det mer lyckat än annars, måste medges… En del av de riktigt lyckade varianterna har ni redan sett här på Katinkas Kitchen; pastasås rapatt, tigerräkor i ljuvlig sås t.ex.

Det här receptet är lite konstigare men blev godare än väntat – en sorts Italien möter Norden i sin enklaste form. Hemkommen från resa alldeles genomförkyld fann jag i princip bara morötter, lök och vitlök i kylen samt en bit parmesan. I fruktskålen låg en apelsin och en citron. Sagt och gjort – jag rev moroten grovt, strimlade rödlöken och hackade vitlöken. Allt frästes sedan i olivolja och kryddades med chiliflakes. Strax före servering pressade jag över apelsin och citron, för c-vitamin och smak. Salt och peppar, mer olivolja och kanske parmesanen till och pasta med morotsfräs var född!

Jag tänker att den kan smaksättas med ingefära också, gärna mer chili. Den som vill kan ha i grädde eller crème fraîche i såsen. Rivet citronskal ska jag nog ha i nästa gång. Andra varianter är att göra den som en bas och sedan tillsätta köttfärs, eller kanske lammfärs. I så fall gärna mer vitlök och örter tror jag. Du finner receptet i sin helhet här bredvid.

Buon appetito!

Med vänliga matglada hälsningar

Katinka Hammarskiöld                 Inlägg #33/100

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera