Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Fläskkarré i ugn

Jag tycker fläskkött gör sig bra att tillaga i bit, så det behåller sin saftighet. Här har jag tagit hel fläskkarré och stekt den långsamt i ugn med härliga örtkryddor och citron. Det blir väldigt saftigt och gott och passar utmärkt till lite festligare tillfällen, men med liten arbetsinsats. Tar man ett närproducerat kött, gärna ekologiskt, som Coops nya satsning Bodalsgris, har man än större chans att få det riktigt gott och saftigt. Man kan även ta en fläskstek eller liknande och tillaga på samma sätt.

Till serverar jag gärna ugnsrostad potatis som förkokats och sedan rostats hel i smör och olja tillsammans med morötter och kanske palsternackor också. Andra fräscha grönsaker som finns i säsong serverar jag gärna också. Ett härligt kryddsmör smaksatt med örter och citron blir pricken över i.

Du behöver:

Beräkna ca 200 gram kött per person

peppar och salt

gärna någon örtkrydda – salvia passar bra till fläskkött, körvel och mejram likaså

olivolja och smör

salt och peppar

Gör så här:

Gnid in köttet med olivolja, peppra och salta och krydda med örter om du vill. Om du har tid kan du steka köttet hastigt i panna på hög värme med smör och olja blandat för att få en fin yta. Vrid på köttet så hela ytan får en yta. Lägg köttet i en ugnsfast form och ställ in i ugnen med en stektermometer instucken i den tjockaste delen. Ugnen ska vara 150-175 grader, beroende på hur bråttom du har. Den lägre temperaturen ger saftigare kött. När innertemperaturen kommit upp till 70 grader anses det färdigstekt när det rör sig om fläskkött. Jag kan tänka mig lite lägre temperatur, eftersom jag inte vill ha köttet torrt utan snarare bara ljust rosa utan att det är rosa-rött. Dessutom ska ju köttet stå och vila ett litet tag innan det skärs upp. Då brukar jag ha en bit folie över så det inte ska kylas ner för mycket, och under den tiden fortsätter i själva verket stekningen inne i köttet. Jag väljer därför att ta köttet när termometern står på 68-19 grader.

Gör i ordning potatisen du väljer att servera till. På bilden har jag bara förvällt hel skalad potatis i ca 10 minuter och därefter slungat den i olja och smält smör, saltat och pepprat och låtit den rosta i ugnen tills den är mjuk och gyllene krispig. Fantastiskt gott.

Länk till recept på härlig ugnspotatis, som du här kan göra med körvel eller persilja i stället för rosmarin, om du vill: http://katinkaskitchen.com/?p=1495

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

2 Comments to “Fläskkarré i ugn”

 1. Lena Larsson says:

  Receptet på fläskkarré i ugn tog slut efter “du behöver” ???

  Med vänlig hälsning,
  Lena Larsson

 2. katinka09 says:

  Men oj..! Tack för att du gjorde mig uppmärksam på detta! Nu ska det vara mer informativt och fungera bättre.
  Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

Leave a Reply