Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Kalas
Categories: VARMT VÄLKOMMEN

Kalas är alltid kul. Men det ska vara kul även för värden och/eller värdinnan. Jag tror på att hålla det enkelt, utan att välja bort god mat. Det går att göra det festligt och härligt utan alltför mycket jobb.

Jag väljer därför att laga mat som är lätt att laga för många, men ändå blir god. Ett kalas kan till exempel bjuda på bubbel till fördrink med färdigköpta praktiska crostini som man lägger något gott på. Har man turen att känna någon som handlat ankleverterrin i Frankrike till bråkdelen av priset hemma är det superenkel god lyx att lägga en bit ankleverterrin på crostinin och ringla balsamicoreduktion över, toppat med rosépeppar och flingsalt.

Ett annat lättlagat alternativ är laxrulle på tunnbröd med rökt lax och en kräm på philadelphia cream cheese smaksatt med antingen bara gräslök eller pepparrot alternativt thai chilisås och riven ingefära.

Till huvudrätt gör jag gärna en stek, vilken sort beror på vad affären bjuder till bra pris för ögonblicket. Kalvstek som kryddas med citron och örter till exempel. Till den serverar jag så här på sommarhalvåret gärna en fräsch potatissallad till – antingen fransk med dijondressing och färska örter eller en mer exotisk variant med kryddan sumac om man fått tag på det. Det är gott att servera ett gott kryddsmör till eller en busenkel sås på krämig matlagningsyoghurt som smaksätts med ugnsbakad citron som får aromatisk mild söt smak.

Till efterrätt blir det så här års alltid något med jordgubbar på. Maräng pavlova hade vi förra året, i år blir det tarte på mördegsbotten fylld med ljuvlig vaniljkräm och söta jordgubbar. Receptet finner du här bredvid.

Mycket nöje och klackarna i taket med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply