Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Exemplarisk service på Nespresso
Categories: VARMT VÄLKOMMEN

Jag brukar ofta uttala mig om hur svårt det är att få riktigt bra service, trots att det knappast är någon “rocket science”. De gånger servicen är på topp blir vi lika glada, och förvånade. Det borde inte vara så.

Jag är sugen på att starta en service-revolution! Om vi alla vill ha, efterfrågar och begär bra service borde det vara möjligt att väcka serviceandarna både här och där.

Under tiden kan de som vill lära sig något om hur man ger utmärkt service snegla på företaget Nespresso och lära sig en hel del. (Nej, jag får inte ett öre eller något från Nespresso för att skriva detta..!, inte ens ett ynka besök av Mr Decaffeinato:))

Vår nespressobryggare började bete sig lustigt, blinkade och läckte vatten. Min man tog med den till affären där de vänligt lät meddela att det räckt med att ringa. De kommer nämligen hem och hämtar den trasiga bryggaren – och placerar en ersättningsbryggare hos dig under tiden de har din trasiga inne för service/lagning. Inte nog med det; när min man ringde till dem för att prata om problemet behövde han bara säga namnet en gång så kunde de snabbt berätta när och var bryggaren var köpt. Ingen repetition in till leda av ens namn, likt vid taxibeställningar. Och när han ringde dem andra gången visste den trevliga personen som svarade meddela vem han talat med tidigare och vad som avhandlats då. Exemplariskt! Nu brummar ersättningsbryggaren hos oss med alla goda kaffesmaker och ger väldoft i Katinkas Kitchen medan vi väntar på att vår egen ska levereras hem till oss.

Att Nespresso dessutom är ett företag som sällsynt väl lyckats anpassa sig till nya förutsättningar när frystorkat kaffe fick vika för den nya trenden med espressokaffe hemma är en helt annan historia.

Med vänliga serviceälskande hälsningar!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply