Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Julia Child och Det Franska Köket
Categories: VARMT VÄLKOMMEN

Jag har tidigare vid flera tillfällen skrivit om och hänvisat till min matbibel – Det Goda Franska Köket, Mastering the Art of French Cooking, som utkom första gången 1961 och revolutionerade synen på fransk mat och mat över huvud taget i först USA och sedan Europa. Den skrevs av numera legendariska Julia Child tillsammans med två fransyskor; Louisette Bertholle och Simone Beck.

Jag fick mitt första exemplar när jag fyllde 18 och läste den som en bok från pärm till pärm – två gånger! Självklart för att jag är tokig i mat och matlagning, men också för att jag lärde mig så otroligt mycket. Just den redan vältummade och sönderfallande boken var nära att brinna upp i våras då den av misstag lagts på en varm platta på spisen.

Det har varit svårare än man skulle kunna tro att få tag på nya inbundna exemplar, eftersom den inte gavs ut i nytryck under lång tid – men jag fick en ny på min födelsedag, denna gång inbunden och på originalspråket.

Idag har Svenska Dagbladet en trevlig artikel om Julia Child skriven av Jenny Damberg i deras kolumn Under Strecket. Där kan man läsa och lära mer om denna på flera sätt imponerande kvinna, som föddes för 100 år sedan just idag.   Länk till artikeln Julica Child tog det franska köket till USAhttp://www.svd.se/kultur/understrecket/julia-child-tog-det-franska-koket-till-usa_7421888.svd

Nu är det bara att hoppas på nyutgåvor av matbibeln.

Det här inlägget skrev jag 2012 och kan nu glädjande konstatera att jag (och många med mig) blev bönhörda! En nyutgåva kom härom året så nu finns denna eminenta kokbok, i inbunden form att köpa!

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply