Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Rostat vitlökssmör

Rostat vitlökssmör är helt sanslöst gott. Vitlöken får en underbar nötig, mild smak när den rostats. Första gången jag smakade smör gjort på rostad vitlök var på Mattias Dahlgrens restaurang Bon Lloc för många år sedan. Det var så gott så jag åt alldeles för mycket av det nybakta brödet med det goda smöret före maten.

Jag gör gärna det här smöret och serverar det till en god bit stekt kött, gärna med långsamrostade tomater som rostats tillsammans med vitlöken.

Om du rostar vitlöken själv tar det inte riktigt lika lång tid om du har högre temperatur på ugnen. Det är bäst att rosta den med skalet fortfarande på. Den som vill eller om man inte har ugn kan rosta vitlöken försiktigt på låg värme i olja för att därefter använda den som nedan.

Du behöver:

100 gram smör

4 vitlöksklyftor (lugn – smaken mildras ju under rostningen)

salt och peppar

Gör så här:

Lägg vitlöken i ugnen på en plåt eller i en form som du smort med olivolja. Ringla gärna lite olja över vitlöken också. Låt den rostas tills den är mjuk och börjat ta lite färg men inte blivit för hård eller bränd. Rostar du tomater samtidigt på ca 100 grader kan du rosta vitlöken i gott och väl två timmar. Rostar du den för sig själv sätter du ugnen på 175 grader och rostar den i kanske 30 minuter. Titta till den så den inte rostas för länge.

Låt vitlöken svalna, mosa den tillsammans med salt i en mortel eller med en stavmixer eller på en skärbräda med bredsidan av knivbladet. Rör ihop vitlöken med det rumstempererade smöret. Smaka av med salt och peppar. Ställ smöret svalt till servering. Smöret håller i kylen i åtminstone någon vecka – se till att förvara det i tättförslutet kärl. Det går även att frysa. Då brukar jag frysa det i en rulle som jag lindar in i plast och sedan lägger i en frysplastpåse.

Servera med stekt kött, t.ex. entrecôte som i receptet här, gärna med ett gott bröd också:

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply