Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Rösti
Categories: ÄGG, BRUNCH, POTATIS, TILLBEHÖR

Rösti är Schweiz bidrag till potatisrättsvärlden – en härlig frasig potatiskaka.

Tyvärr gör bilden ingen rättvisa alls…

Att avnjuta en nystekt rösti är fantastiskt gott – inte minst i skidbacken med vidunderliga vyer över Alperna. Schweizarna serverar den oftast med skinka och/eller bacon och stekt ägg (som på bilden här bredvid – godare än den ser ut!), ibland även med ost över, eller i. I säsong kan man ibland få röstin med färska smörstekta kantareller, eventuellt avredda med lite grädde – ljuvligt gott.

Röstin kan även med fördel serveras som den är till stekt kött eller kyckling. Du finner även ett spännande röstirecept med 2183407jordärtskocka och brie här på Katinkas Kitchen. Men nu till den traditionella varianten:

När man ska steka rösti är det faktiskt bäst att använda lagrad potatis. Det beror på att den innehåller mer stärkelse än färskpotatis, och därmed binder ihop sig bättre så att det blir just en potatiskaka.

Skala ett antal potatisar, riv dem ganska grovt på ett rivjärn. Hetta upp smör och olja i en bra stekpanna och lägg i den rivna potatisen. Man brukar göra en rösti per person, på kanske 2-4 potatisar, beroende på storlek. Peppar och salt och fräs runt lite. Forma ganska snabbt till en tunn kaka – lika stor som stekpannan. Dra ner värmen när potatisen tagit lite färg och låt steka mjuk, eventuellt med lock över. Vänd potatiskakan med hjälp av en tallrik och låt den steka så den blir gyllene och krispig även på andra sidan. Stjälp över röstin på ett fat och servera med stekt skinka eller bacon, med nystekta kantareller eller naturell som potatistillbehör till middagen.

Ibland när det är svårt att vända röstin ställer jag helt enkelt in stekpannan i ugn, ganska högt upp, för att den ska få färg även på ovansidan. Tänk på att stekpannan måste ha ett ugnståligt handtag!

Bon appétit!

önskar Katinkas Kitchen med vänliga matglada hälsningar!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Här är röstin serverad med en mustig stroganoffgryta i Schweiz.

Leave a Reply