Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Citronkyckling i ugn

Kycklingbröst – eller annan del, som till exempel de saftiga lårfiléerna – blir mycket saftiga och goda när man lägger dem i en form och gräddar i ugnen. Dessutom slipper man stekoset! En otroligt snabb och lättlagad rätt som snabbt blir en favorit!

Citronerna som bakats med serveras till rätten, efter att du tagit några och pressat i yoghurt för att göra en oslagbart enkel god sås att servera till. Receptet finner du här på Katinkas Kitchen under tillbehör och såser: Yoghurtsås med ugnsbakad citron.

Du behöver:

Kycklingfiléer (bröst- eller lår-)

Citroner, helst ekologiska, skurna i halvor och sedan halverade igen

Peppar och salt

Ev. någon god kryddblandning – jag har använt chili- och limekryddblandningen på bilden här

Gärna någon örtkrydda efter tillgång och smak (t.ex. timjan, rosmarin, herbes de Provence…)

Olivolja

Om man vill kan man lägga i några hela vitlöksklyftor också – de behöver inte vara skalade!

En skvätt vitt vin, om du har det

Gör så här: 

Lägg kycklingen i en ugnsfast form som du smort med olivolja, häll lite vin runtom (eller lite buljong, eller så låter du bli vätskan), strö kryddorna över kycklingen och stick ner citronerna och ev. vitlöksklyftorna mellan kycklingbitarna. Grädda i ugnen på 200 grader ca 20-30 min – pröva så att kycklingen är helt genomstekt genom att sticka en kniv eller sticka i köttet och se att saften som sipprar ur är helt klar, inte rosa.

Servera med yoghurtsåsen och gärna med rosmarinpotatisen du också finner här på Katinkas Kitchen. På bilden har jag även färsk sparris till som jag stekt i lite olivolja och bara saltat lätt med havssalt och ev. lite riven parmesan över. Andra goda grönsaker till: gröna bönor, spenat, morötter – du finner flera inspirerande recept här.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply