Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Miss Clara bar & restaurang
Categories: VARMT VÄLKOMMEN

2223836

I går öppnade Nobiskoncernen sitt senaste nytillskott. En vacker jugendfastighet som tidigare inrymt bl.a. flickskola har renoverats på samma gång varsamt och modernt under ledning av arkitekten Gert Wingårdh. Restaurangen som ryms bakom raden av vackert välvda stora fönster mot Sveavägen har en bardel innanför där jag tror att många kommer att hänga efter jobbet på fredagar. Snart öppnas även en stor uteservering som har alla chanser att bli attraktiv.

VD:n och ansvarig för restaurangen Gustavo Catenacci är den äldste sonen i familjen som driver Nobiskoncernen. Och det här är 2223838verkligen en familjeangelägenhet på härligt äkta italienskt manér. Gustavo berättar entusiastiskt om sitt tänk bakom maten och kökschefen Danny som tidigare styrde över grytorna på Operakällaren har bannlyst E-nummer samt raffinerade socker och mjöler så långt som möjligt. Tanken var att göra en helt glutenfri restaurang, men det visade sig näst intill omöjligt. Gustavo fortsätter att berätta om hur han inspirerades under sin tid i USA och maten i baren kommer att ha internationell prägel med till exempel quesadillas men även glutenfria hamburgare.

Efter lite barhäng prövade dottern och jag restaurangen. Bland de aptitretande förrätterna valde vi koreansk råbiff respektive ceviche på tonfisk med vattenmelon. Båda var mycket goda – råbiffen med distinkt asiatisk touche inte 2223841minst med hjälp av den godaste sesamolja jag smakat och cevichen var mycket finstämd, även om jag misstänker att man uppnått mer angenäm konsistenskontrast om den gjorts på lax och då sannolikt även fått ner priset. Gustavo som är VD och har sin vakande hand över köket säger att han vill locka de nya generationerna eftersom de sannolikt är inne på samma tänk som han. Jag tror han kan ha rätt, men misstänker att prisnivån då bör justeras lite neråt, eller i vart fall vara ett större spann.2223840

Till huvudrätt avnjöt vi röding med broccoli och vin-ramslökssås och glutenfri (!) potatisgnocchi respektive torsk med jordärtsskockskräm och långsamrostade tomater 2223843samt brandade. Båda fiskarna var perfekt tillagade och rätterna mycket goda med välbalanserade smaker och konsistenser. Torsken var den dyrare men som sagt mycket välgjord och utsökt. Maten serveras på gulligt blommigt porslin och vinet i graverade glas från Reijmyre som är mycket vackra men jag skulle önska glas som var lite mer anpassade till vinsorten. Vad vi saknade på menyn var fler vegetariska alternativ, just eftersom ägarfamiljen pratat om möjligheten att gå ut och äta när man är glutenintolerant, 2223844laktosintolerant, vegetarian…

Till efterrätt hade vi svårt att välja då en stor lockande dessertvagn rullades fram med godsaker, men det blev hallonsufflé med vaniljglass och halloncoulis respektive rabarberpaj med kardemummasmul serverad med både den ordinarie vaniljsåsen och en extra kula vaniljglass enligt dotterns önskan. Åter igen mycket goda och välkomponerade rätter som hade härlig syra och inte var för söta. Vaniljsåsen smakade som hemgjord och glassen var verkligen perfekt.2223845

Personalen är omtänksam, vänlig och uppmärksam – därtill internationell. Jag hann prata både svenska, engelska, spanska och franska under kvällen, och vi kommer gärna tillbaka för både barhäng, restaurangen och ser mycket fram emot att pröva uteserveringen.

Du kan läsa mer om hotellet och arkitektens tankar bakom utformningen i länken här bredvid.

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas 2223846Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com22238472223848

 

Comments are closed.