Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Pesto – hemgjord

En färsk pesto är otroligt god att servera inte bara till pasta. Den är även god till grillad eller stekt fisk, skaldjur eller kyckling, till nykokt potatis eller andra vårprimörer, till gott nybakat bröd och i soppor. Nedan finner du ett härligt lättlagat recept på pestofyllda fiskfiléer – underbar enkel bjudmat.

Till peston behöver du för att göra en skål som den på bilden:

2 krukor färsk basilika (sådana som finns i matvaruaffärerna)

1 vitlöksklyfta, ev 2 för den som vill, finhackad och lätt mosad med knivbladet tillsammans med salt (du kan läsa mer om det i artikeln om vitlök här på Katinkas Kitchen)

½ dl färska pinjenötter (om du inte har det kan du ta en halv dl valnötter, men smaken blir då lite mer genomträngande av nötterna, fast gott och nyttigt) – men ärligt talat utesluter jag ofta pinjenötterna och tycker det blir bra ändå

1 dl finriven parmesan

ca ½ dl olivolja (se när du har mixat ihop allt om det kan behövas lite mer olivolja)

Gör så här: 

Kör alla ingredienser utom vitlök i mixer hastigt, tillsätt vitlöken precis på slutet och mixa helt snabbt så den inte får bitter smak av att köras i mixern. Smaka av med salt, men brukar inte behövas eftersom både osten och vitlöken ger en känsla av sälta.

Servera med nykokt pasta, traditionellt med linguine som i Ligurien i nordvästra Italien.

Eller servera som härligt tillbehör till stekt, kokt eller grillad fisk, kyckling, gott bröd, i soppor… Det är till exempel väldigt gott att ha den hemgjorda peston i den ljuvliga soppan på rostade tomater som du finner här på Katinkas Kitchen.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply