Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Citronlax

Det här är en fantastiskt lättlagad rätt som jag gärna lagar såväl till vardags som till festligare tillfällen!

Jag varierar tillbehören efter humör och tillgång på olika råvaror. Smörslungad spenat kan lagas året om, färsk sparris är härligt på våren – kanske med en hollandaisesås också, balsamicotomater eller bara långsamrostade “konfiterade” tomater är också gott till. Potatis – kokt eller klyftor i ugn, kanske ris eller pasta. Med eller utan någon yoghurtsås (gärna den med grillade citroner), bara med broccoli eller en sallad… Botanisera gärna bland recepten i kategorin Tillbehör i kolumnen till höger. Det finns också en del tillbehör under Lättlagat.

Eller varför inte den supergoda salladen på fänkål och apelsin, nu när apelsinerna börjar bli fina. Receptet publiceras här bredvid.

Köp färsk (eller fryst) laxfilé, gärna med skinnet kvar. Skär i portionsbitar. Smörj en ugnsform med ganska rikligt med smör, eller olivolja. Skär citron i skivor och lägg skivorna i botten av formen. Lägg laxen ovanpå med köttsidan neråt mot citronskivorna och skinnet uppåt. Lägg gärna i någon örtkrydda du gillar och har till hands. Häll ev. på en liten skvätt vitt vin, eller pressa i lite citronsaft. Lägg gärna citronbitar i formen att baka med och pressa ur när de bakats så de blir söta och fina i smaken. Grädda i 175 grader i ugnen i ca 15 minuter, beroende på hur stora och tjocka laxbitarna är. Titta till dem så de inte blir överstekta! Personligen föredrar jag när laxen har en kärna som är lite ostekt, men det viktiga är att inte baka den för länge för då blir den bara seg och gummiartad. Lägg upp laxen på fat med skinnsidan neråt och de vackra citronskivorna ovanpå, och gärna en bit bakad citron till. Servera med god sallad, bröd, potatis tillagad på något gott vis (till exempel klyftpotatis elelr varför inte rentav citronpotatisen här bredvid).

Man kan med fördel servera laxen med den enkla yoghurtsåsen jag beskriver i receptet här bredvid med hjälp av de ugnsbakade citronerna som pressas ner i naturell yoghurt och smaksätts med salt, peppar och någon örtkrydda.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply