Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Mördegskakor med kokos

Mördegskakor är faktiskt ganska lätt att göra – särskilt om man har en matberedare som man snabbt svänger ihop degen i. Här har de fått smak av kokos. Det blir en härlig lite tropisk knäckig smak på dem. De passar bra att servera till efterrätter eller bara som de är till kaffe eller te.

Du behöver:

200 gram vetemjöl

2½ dl kokosflingor

1 dl socker

1 tsk vaniljsocker

½ tsk bakpulver

120 gram kylt smör, skuret i kuber

1 ägg uppvispat med 2 tsk vatten

Gör så här:

Lägg alla torra ingredienser i en matberedare. Kör helt snabbt så de blandar sig. Lägg i smörkuberna och kör tills degen blir smulig och nästan går ihop. Vispa upp ägget med vattnet och häll i det. Låt köra helt snabbt så degen precis går ihop. Du kanske behöver tillsätta lite mer mjöl eller kokosflingor om degen blir för lös och kladdig. Den ska vara mer fast än en smuldeg, men bara just ha bundits ihop så den inte heller blir för kletig.

Var försiktig med att arbeta degen för mycket, när det är socker i blir den lätt väldigt kladdig. Rulla degen till en rulle och lägg den i plastfolie i kylen att mogna i minst 30 minuter.

Tag fram degrullen och skär i ganska tunna skivor – knapp ½ cm. Alternativt kan du kavla ut degen med lite extra mjöl direkt på bakplåtspappret. Jag använde nu för första gången mitt nya bakplåtsskydd i silikon som fungerade alldeles utmärkt, till min stora glädje.

Kakorna kan göras i den storlek (och form) man vill, jag gjorde dem ca 5 cm i diameter.

Grädda kakorna i ugnen som du värmt till 175-200 grader. Ugnen får inte vara för varm, eftersom kakorna lätt bränns på grund av sockermängden. Grädda kakorna i ca 8-10 minuter. Titta på dem så de inte blir för mörka och brända.

Låt kakorna svalna och förvara dem sedan i en väl försluten burk så de inte mjuknar.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

 

Leave a Reply