Kycklingfilé med sumac

Sumac är en krydda som kommer från ett bär, med en mjukt syrlig och samtidigt fyllig smak. Den används i mellanöstern och Iran, framför allt traditionellt i den libanesiska salladen fatoush som är populär över hela mellanöstern och består av gröna salladsblad (t.ex. romansallad), tomat, morot, gul lök, citronsaft, olivolja, stekt pitabröd i strimlor och sumac.

Jag ställer gärna fram sumac på bordet att strö över grillad kyckling. Den blir nästan svart när den steks, så det kan vara bra att tillsätta det mesta efter stekning. När kryddan blir blöt blir den nästan lilaröd som granatäppelsaft, så i sallader tillsätter jag den efter olivolja och ev. citronsaft och rör om försiktigt.

Sumac borde gå att finna i Hötorgshallen och alla andra ställen som säljer mat från Mellanöstern.  En skål på bordet med extra sumac till gästerna är alltid en god idé. Det brukar bli en riktig snackis och förra sommaren var det vår stora nyhet när jag hade upptäckt sumac och använde den flitigt i tomatsallader med eller utan fetaost.östern.

I det här receptet kryddar vi kycklingfiléer med sumac och rosmarin och serverar med en potatissallad med ruccola och vårlök som smaksätts med olivolja, citronsaft och sumac. En härlig tomatsallad med smulad fetaost som beströs med sumac är tillsammans med kokta morötter kryddade med koriander och kanske lite citronskal blir perfekta tillbehör till denna lättlagade och väldigt goda middag.

Den som inte får tag på sumac kan använda en kombination av paprikapulver, rivet citronskal och kanske en aning chilipulver.

Du behöver för 4 personer:

1 kycklingfilé per person

rosmarin färsk eller torkad

sumac

salt och peppar

olivolja till stekning

Till potatissalladen:

potatis, beräkna 2-3 per person

½-1 påse ruccola, hackad

1 knippe vårlök, strimlad

saft från ½-1 citron

några msk olivolja till dressingen

sumac att strö över

Till tomatsalladen:

4-6 tomater, skivade eller 1-2 paket coctailtomater i halvor

1 pk fetaost, smulad

ev. lite av den strimlade vårlöken eller lite skivad rödlök, gul lök eller schalottenlök

olivolja

sumac att strö över – ta ganska rikligt eftersom passar väldigt bra till fetaosten.

Ett knippe morötter, skalade och skurna i stavar (eller hela om de är späda)

koriander, hackad

olivolja

ev. rivet citronskal

salt

Gör så här:

Krydda kycklingfiléerna med rosmarin, sumac, salt och peppar och lägg den åt sidan så länge medan du förbereder resten. Kycklingen börjar du steka när du satt på potatis och morötter för kokning. Stek i olivolja på medelhög värme. Under tiden du steker gör du potatissalladen, morötterna och tomatsalladen enligt beskrivningarna nedan.

Skala eller borsta potatisen, koka den i saltat vatten och häll av i ett durkslag. Lägg potatisbitarna i en skål och låt svalna en aning innan du tillsätter den hackade ruccolan och strimlad vårlök. Spara gärna lite vårlök till tomatsalladen. Häll på citronsaft och olivolja, rör runt och krydda med sumac. Rör runt försiktigt. Ställ fram på bordet eller åt sidan till servering.

Skala eller tvätta morötterna beroende på hur vårprimörfärska de är. Koka dem i saltat vatten tills de är mjuka. Under tiden gör du tomatsalladen enligt nedan. När morötterna sedan är färdigkokta: Häll av, ringla olivolja över och krydda med hackad koriander och gärna rivet citronskal.

Skiva eller hacka tomaterna, använder du cocktailtomater delar du dem i halvor. Lägg dem i en vacker skål, smula fetaost över och ringla olivolja över innan du strör över ganska rikligt med sumac. Ställ fram på bordet.

Servera, gärna med extra sumac och olivolja på bordet.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*