Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Potatissallad med sumac

Sumac är en krydda som kommer från ett bär, med en mjukt syrlig och samtidigt fyllig smak. Förra sommaren blev den vår stora favorit och snackis på middagar. Vänner kom och bad att få lite sumac för att kunna bjuda andra på tomatsallad med fetaost och sumac eller strö den över grillad kyckling.

Sumac används i mellanöstern och Iran, framför allt traditionellt i den libanesiska salladen fatoush som är populär över hela mellanöstern och består av gröna salladsblad (t.ex. romansallad), tomat, morot, gul lök, citronsaft, olivolja, stekt pitabröd i strimlor och sumac.

Här har jag använt sumac för att ge smak åt en väldigt lättlagad potatissallad som passar bra att servera till nästan allt.

Om du inte har sumac blir det faktiskt en väldigt god potatissallad ändå. Man kan tänka sig att ha lite chilikrydda i.

Du behöver:

potatis, beräkna 2-3 per person

½-1 påse ruccola, hackad

1 knippe vårlök, strimlad

saft från ½-1 citron

några msk olivolja till dressingen

sumac att strö över

Gör så här:

Skala eller borsta potatisarna, skär dem i bitar och koka dem i saltat vatten och häll av i ett durkslag.

Lägg potatisbitarna i en skål och låt svalna en aning innan du tillsätter den hackade ruccolan och strimlad vårlök.  Häll på citronsaft och olivolja, rör runt och krydda med sumac. Rör runt försiktigt, eftersom det lätt blir rödbetslila. Ställ gärna fram sumac på bordet för att kunna strö på mer om man vill.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply