Lammfärsbiffar, salsa fresca & primörer

Lammfärsbiffar är härliga och ganska lätta att göra och brukar göra succé hos såväl stora som små i Katinkas Kitchen. Denna gång serveras de med grillat vitlöksbröd, salsa fresca och grönsaker i säsong. Ta de vårprimörer du finner och gillar. Det blir lite som en slags lammhamburgare med svensk-medelhavska noter. Lammfärsen kryddas med citronskal, vitlök och örtkryddor. Den som vill kan även servera potatis till – så här års tar jag helt enkelt färskpotatis.

Den som vill ha ytterligare sås utöver salsan gör med fördel den ljuvliga yoghurtsåsen på ugnsbakade citroner. Länk till det receptet: http://katinkaskitchen.com/?p=3325

Du behöver för 4 personer:

Till salsa frescan:

2 paket tomater (gärna coctailtomater – jag gillar den lilla miniplommonvarianten)

färsk basilika

1-2 vitlöksklyftor, fint hackade

olivolja

flingsalt

Till lammfärsbiffarna:

600-800 gram lammfärs(200 gram lammfärs per person brukar jag räkna med)

2-3 vitlöksklyftor

rivet skal av 1 citron

örtkryddor – gärna både torkade och färska (här har jag använt timjan, herbes de Provence, rosmarin och färsk basilika)

nymald peppar (gärna blandade pepparsorter – jag har alltid en kvarn med svartpeppar och en kvarn med blandade 5 sorters peppar som finns att köpa numera – se bilden här nedan)

salt & gärna örtsalt (jag gillar Trocomare)

1 ägg

 

Till det grillade brödet:

En stor skiva eller två små skivor gott bröd per lammburgare

olivolja

ev. vitlök – för mildare smak gnider du bara den delade vitlöksklyftans snittyta mot brödskivorna, för mer umpf pressar du vitlöken direkt på brödet. Lägg brödet åt sidan tills det är dags att steka det.

Gör så här: 

Börja med att göra tomatsalsan så smakerna kan stå till sig och blandas. Skölj och torka tomaterna. Använder du coctailtomater (gärna den avlånga plommonvarianten som jag tycker har så fin smak, även på vintern) skär du dem i fyra delar. Använder du större tomater skär du dem i små bitar, ca 1½ cm. Lägg dem i en skål. Skala vitlöksklyftorna och finhacka dem. Här ska de inte pressas, för då blir smaken lite fränare. För att få en mild smak men ändå välfördelad vitlök mosar jag vitlöken med knivbladet med salt tillsatt. Det gör att vitlöken nästan smälter under knivbladet och du får en härlig vitlökspasta att smaksätta salsan med.  Ringla olivolja över, tillsätt hackad färsk basilika och flingsalt. Rör om och ställ åt sidan.

Blanda ihop ingredienserna till lammfärsen. Den brukar behöva ganska ordentlig kryddning för att gå igenom lammfärsen. Forma lammfärsbiffar och lägg på en fuktad skärbräda. Hetta upp olivolja i en bra stekpanna. Använder du grillpannan kan det vara bättre att pensla biffarna med oljan, eftersom den annars gärna lägger sig mellan ribborna. Stek biffarna på ganska hög värme till en början, som du sänker en aning efter ett tag. Du vill få fin yta på biffarna utan att de bränns. Vi tycker om när de är lätt rosa i mitten, men stek dem som du föredrar. Jag brukar lägga de färdigstekta biffarna i en form i ugnen som jag har uppvärmd till ca 125-250 grader.

I en stekpanna bredvid (gärna med teflon) steker jag brödet som jag penslat med olivolja och pressat vitlök på. En aning flingsalt kanske, men ofta är brödet salt och vitlöken ger en förnimmelse av salt plus att salsan och övrig mat redan är saltad. Stek brödet på båda sidor – ha på olivolja och vitlök på den andra sidan när du vänt bröden. Stek bröden till de är gyllenbruna och lite frasiga. Är brödskivorna stora delar du dem i två halvor.

Servera direkt med salsa frescan, vitlöksbrödet, primörerna och kanske färskpotatis och citronsåsen.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera