Kola-persikopaj

Den här pajen skapade jag en dag när jag hade hittat fina persikor i affären. Persikosäsongen börjar nu, och jag lagar gärna goda efterrätter på de härliga söta persikorna när vi inte njuter dem färska. Förutom den här pajen gör jag gärna en italiensk efterrätt som är väldigt enkel. Persikohalvorna bakas med citronskal, smör, vitt vin, råsocker eller honung och kanel samt eventuellt mandel. Jag tillagar dem antingen i ugnen eller direkt på grillen i foliepaket. Man kan även göra denna härliga efterrätt på nektariner eller aprikoser. Du finner receptet på den här länken: http://katinkaskitchen.com/?p=3274

Så till den kolasmakande persikopajen.

Du behöver:

100 gram smör

3/4 dl vispgrädde

1 dl ljus sirap

knappt 2 dl socker

2 tsk vaniljsocker

drygt 3 dl havregryn

1 tsk bakpulver

Gör så här:

Börja med att koka en kolasås genom att blanda smör, grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt koka ihop så att först smöret smälter och därefter det står och småputtrar under omrörning då och då. 

Under tiden kan du dela persikorna i halvor, ta bort kärnorna och därefter skära persikorna i skivor. Jag brukar behålla skalet på, men tvättar det noga först och torkar persikorna.

När kolasåsen kokat ca 10 minuter och blivit kolasimmig (se bilden här bredvid) rör du ner vaniljsockret och därefter havregrynen samt bakpulvret och tar av smeten från värmen. Rör smeten jämn och häll den därefter i en smord pajform. Lägg persikoskivorna i ett vackert mönster (det ser du också på bild här bredvid). Ställ in pajen i ugnen som du värmt till 175 grader. Ställ den i mitten mot den nedre delen av ugnen. Om du har gasugn ställer du den ganska högt upp, men en liten bit ner.

Grädda pajen ca 30 minuter tills den blivit vackert gyllene och knäckig. Passa så den inte bränns vid.

Servera den något avsvalnad eller kall som den är eller med vispgrädde eller vaniljglass.

Njut!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*