Rabarbermuffins med havre

När sonen önskade ”rabarberpaj eller nåt” och jag ville göra nåt annat än mina vanliga rabarberpajer fick jag idén att vidareutveckla receptet till ljuvlig rabarberkaka som bygger på schweizisk äppelkaka och i stället göra muffins på rabarber, med havre i också. Det här är resultatet.

Det är väldigt lätt att göra dem glutenfria – byt bara ut den lilla mängden vetemjöl mot glutenfri mjölmix.

Du behöver:

125 gram rumsvarmt smör

1½ dl strösocker

2 ägg – delade i vitor och gulor

saften och skalet av en halv citron

2 dl havregryn

1½ dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

4 rabarberstjälkar, skalade och tunt skivade

2-3 msk potatismjöl

ca 1 dl socker, gärna råsocker

Gör så här:

Ställ fram muffinsformar på en plåt. När jag gjorde det här blev det 9 ganska stora muffins.  Sätt ugnen på 175 grader.

Jag brukar börja med rabarbern, eftersom den är lite pysslig. Skala och skiva rabarberstjälkarna tunt. Lägg dem i en skål och strö över potatismjöl. Det gör man för att suga upp saften som annars blir, eftersom den då gör kakan för lös och geggig. Ställ rabarbern åt sidan medan du gör smeten.

Rör smöret och 1½ dl strösocker pösigt. Rör ner äggulorna och citronsaften och skalet, vispa poröst.

Blanda mjöl och bakpulver och blanda i havregrynen. Vispa äggvitorna styva. Rör ner mjöl- och havregrynsblandningen och vänd därefter ner äggvitorna i smör-äggulesmeten. Smeten blir ganska fast. Klicka i smeten i formarna.

Häll drygt ½ dl socker på rabarberbitarna strax innan du ska lägga dem i smeten. Fördela rabarbern i varje form och tryck ner bitarna lite i smeten. Jag ”pickade” med fingrarna för att få ner dem en bit i smeten. Strö slutligen lite socker över varje muffin  innan du ställer in plåten i ugnen.

Grädda i ugnen i ca 20 minuter. Höj värmen en stund på slutet om muffinsarna behöver mer färg. Om de däremot tar för mycket färg kan du lägga in en bit folie eller bakplåtspapper över dem för att skydda dem under resterande gräddning.

Servera muffinsarna något avsvalnade eller kalla som de är eller med lösvispad grädde, gärna smaksatt med lite socker och vanilj eller vaniljvodka (passar väldigt bra till alla kakor och tårtor)

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera