Rödbetssallad med fetaost

Jag tycker mycket om att göra en enkel sallad på rödbetor, som jag gärna serverar till både lax eller annan fisk, kyckling eller kött. På sommaren tycker jag särskilt om att servera något gott kött eller fisk tillsammans med den här och några andra härliga grönsaker. Det blir snabbt en väldigt lättlagad, god och nyttig middag.

När rödbetorna väl kokat, som kan ta sin tid, skalar jag dem ganska lätt med hjälp av en kniv och en gaffel, skivar dem och lägger dem på ett vackert fat. Jag strör smulad fetaost eller chèvre över och toppar med en god balsamvinäger och olivolja. Gärna strimlad basilika också. Det blir en vacker, nyttig och mycket god sallad som kan serveras direkt halvvarm, ljummen eller avsvalnad. Jag brukar göra en ganska stor sats när jag lagar den och först servera den nylagad för att därefter plocka fram den efter en dag eller två igen till någon helt annan middag.

Inte helt strikt vegetariskt kanske med fetaosten, men ersätt den med en lämplig tofu och du har till och med en veganrätt:)

Du behöver:

Rödbetor (tvätta dem om de är jordiga, men skär inte av kanterna – då läcker de bara för mycket färg under kokninngen)

Fetaost eller chèvre

gärna färsk basilika

balsamvinäger

olivolja

peppar och flingsalt

Gör så här:

Koka rödbetorna i saltat vatten tills de mjuknat. Det kan ta sin ansenliga tid – beräkna ca 40-45 minuter beroende på hur stora de är.

Häll av vattnet när rödbetorna kokat färdigt. Ta en rödbeta på en gaffel, lägg den på en skärbräda (gärna i plast som du kan tvätta i diskmaskinen eftersom den röda saften missfärgar skärbrädan och träskärbrädor då blir obönhörligt rödfärgade) och skär bort spetsen och botten. Ställ sedan rödbetan på den ena avskurna platta sidan och skär av skalet runtom med en bra kökskniv. Skär sedan rödbetorna i skivor och lägg i en skål eller på ett fat.

Smula fetaosten (eller chèvren) över, strö gärna strimlad färsk basilika över för både färg och smak. Några tag på pepparkvarnen och kanske lite flingsalt. Ringla balsamvinäger och olivolja över.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

www.katinkaskitchen.com

katinka.hammarskiold@hotmail.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*