Salsa fresca på tomater

En färsk sås/salsa på härliga tomater är ett underbart tillbehör till otroligt mycket. På sommaren gör jag ofta en salsa fresca, som det även kallas, att servera till det grillade eller annat kött, kyckling eller fisk. Den har en mild smak av vitlök och basilika eller timjan om du väljer det. Persilja är även ett gott alternativ. I Mexiko görs den med färsk koriander. Gör gärna en ordentlig sats, inte minst på sommaren, så har du att ta av till andra middagar. Du kan även blanda den med nykokt pasta och extra olivolja för en härlig, snabb och fräsch sommarlunch.

Du behöver:

2 paket tomater (gärna coctailtomater – jag gillar den lilla miniplommonvarianten) eller vanliga tomater skurna i bitar

färsk basilika

1-2 vitlöksklyftor, fint hackade

olivolja

flingsalt

Gör så här: 

Skölj tomaterna och dela dem i halvor eller kvartar. Använder du stora tomater skär du dem i ganska små bitar. Blanda tomaterna med hackad färsk basilika och finhackad vitlök som du mosat med salt med ett knivblad. Det här är ett utmärkt sätt att mosa vitlök på eftersom det ger en mildare och finare smak än om du använder vitlökspressen. Ringla olivolja över. Smaka av så du har lagom sälta. Låt gärna salsan stå och dra ett tag så smakerna blandas innan du serverar den.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera