Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Sommarbrunch: rökt lax, äggröra och smörstekt bröd

Vare sig det är fint väder, halv- eller helregnigt är det underbart att göra en enkel brunch att njuta en sen helgmorgon.

Jag brukar variera mellan rökt lax, bacon, stekt skinka, prosciutto eller annan skinka eller till och med de rester jag har hemma. Tunt skivat kött eller kyckling som blivit kvar sedan middagen innan är underbart gott att servera tillsammans med stekta ägg eller äggröra, stekt potatis, stekta eller färska tomater och rostat bröd.

Idag blir det rökt lax som serveras med härligt krämig äggröra – gärna med hackad gräslök – och smörstekt bröd.

Du behöver till 4 personer:

7-8 ägg

1-1½ dl grädde

lite salt

ev. lite cayennepeppar (ger angenämt bett mot de milda smakerna)

nymald vitpeppar

en klick smör

gärna färsk gräslök, hackad

Gör så här: 

Knäck äggen i en skål och vispa dem med en visp tills de blandats väl. Eftersom en äggröra ska bli sönderhackad i konsistensen ska äggen vispas sönder, till skillnad från när man gör omelett då det är viktigt att äggen fortfarande håller ihop.

Vispa ner grädden, saltet och kryddorna. Tänk på att det blir sälta av laxen sedan också. Salt kan man alltid tillsätta på slutet också. Värm upp en tjockbottnad kastrull och smält smöret. När det precis slutat fräsa men innan det hunnit bli bränt häller du i äggsmeten och rör hela tiden medan den värms upp. I början går det långsamt, men när den väl börjar stelna går det fort så du måste röra hela tiden – annars blir den inte krämig och riskerar att brännas vid. När den tjocknat tar du den av värmen och lägger upp direkt och serverar med laxskivorna, färska eller stekta tomater och bröd som du stekt i smör i en stekpanna vid sidan av.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply