Brunch på spansk potatis, kött och tomatsallad

Jag tycker, som den trogne läsaren vet, mycket om att servera brunch på helgerna och att ta det riktigt lugnt, läsa tidningen och äta sent. Ibland med inbjudna gäster, ibland i morgonrock i lugn mak. Den klassiska brunchen består väl för många av ägg och bacon eller kanske rökt lax och äggröra som förra helgens brunchtips från Katinkas Kitchen.

Men jag gör med förkärlek brunch på rester från middag någon dag innan. Kött eller kyckling som blivit över skär jag i tunna skivor och serverar till exempel med stekt ägg och stekt potatis på spanskt vis. Det betyder att potatisskivorna steks i rikligt med olivolja tillsammans med strimlad lök och hackad vitlök och kryddas med paprikapulver och gärna den goda chili-limekryddan man kan finna i vissa affärer. Annars tar jag peppar, paprikapulver och kanske en aning chilipulver. Lite rivet citronskal kan också vara gott att ha i. Idag blir det dessutom en fransk tomatsallad med lök och vinaigrettedressing.

Du behöver för 4 personer:

Rester av kött eller kyckling som du har kvar, eller några skivor skinka

ca 8-10 potatisar, skalade och skivade

1 dl olivolja

peppar, salt, paprikapulver, gärna chili-limekrydda eller chilipulver, ev. rivet citronskal

1-2 ägg per person

4-6 tomater, skurna i skivor

½ röd eller gul lök, skalad och hackad eller strimlad

Till vinaigretten:

1-2 msk vinäger – jag använde rödvinsvinäger till valnötsolja, men det går även bra med balsamvinäger eller vitvinsvinäger till olivolja eller rapsolja

1-2 tsk dijonsenap (det är den som gör dressingen krämig genom att emulgera ihop vinägern och oljan – och ger fin smak)

ca 4-6 msk valnötsolja

peppar och salt

Gör så här:

Börja med att steka potatisen i rikligt med olivolja. Tillsätt ganska snart den strimlade löken och hackade vitlöken. Jag steker potatisen i omgångar så att jag lägger i ett lager potatis i stekpannan i taget. Krydda potatisen.  Efter ett tag vänder jag på den och drar ner värmen och låter den steka tills den är mjuk. Lyft upp den färdigstekta mjuka potatisen med löken med en hålslev eller liknande och lägg i en ugnsfast form som du ställer in för varmhållning i ugnen som du värmt till ca 150 grader medan du fortsätter att steka resten av potatisen.

Gör samtidigt tomatsalladen – skiva tomaterna, lägg på ett fat, strö över den strimlade eller hackade löken. Rör ihop vinaigretten genom att först blanda vinägern med dijonsenapen, rör ordentligt, krydda med salt och peppar. Häll långsamt droppvis i oljan under omrörning så att dressingen blir tjock och fin och inte delar på sig. Gör den det ändå är det inte hela världen, men den kan gå ihop igen om du tillsätter lite mer dijonsenap. Häll dressingen över tomatsalladen med löken och ställ åt sidan till serveringen.

Skiva upp köttet och lägg upp på tallrikarna eller på ett uppläggningsfat.

Servera gärna med rostat eller färskt bröd.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera