LCHF – mat & recept

LCHF är ju populärt och många frågar om jag har LCHF-recept. Dottern utbrast i veckan att ”det här är ju värsta LCHF-maten”, och sanningen är att vi nog ibland äter LCHF-artat utan någon större medvetenhet eller avsikt att göra det, även om den mer korrekta benämningen antagligen är Medelhavsdiet i Katinkas Kitchen.

LCHF står för Low Carbon High Fat och innebär att man väljer bort kolhydrater såsom pasta, potatis, bröd medan man inte håller igen på fett. En Ceasarsallad utan brödkrutonger är alltså helt ok LCHF-mat. Ägg och bacon likaså, men då får man ta desto mer ägg och bacon och inget bröd.

Eftersom vi äter mycket medelhavsmat blir det nästan per automatik LCHF-artat när man inte har bröd till. Särskilt på sommaren äter vi gärna en bit fisk, kyckling eller något kött tillsammans med flera olika grönsaker eller grönsaksrätter och gärna med ett härligt kryddsmör eller yoghurtsås med olivolja i, som ni kunnat läsa om här på Katinkas Kitchen.

När nu läsare frågat mig om LCHF-recept ska jag försöka skriva mer om det och plocka fram de recept jag redan har i den genren och lägga i kategorin LCHF som du finner i kolumnen till höger. Ha tålamod – det tar lite tid. Och kom ihåg att jag inte är någon LCHF-expert, utan bra på medelhavsmat.

Det ska också nämnas att LCHF-konceptet även har ifrågasatts och meningarna går verkligen isär om hur man ska äta på bästa vis. Jag håller mig till min övertygelse om att en varierad kost med mycket grönsaker och mindre mängd kolhydrater är nyttigt. Vad gäller fett tror jag verkligen att lättprodukter inte är nyttiga, och jag använder gärna både olivolja och smör i min matglagning och bakning, som den trogne läsaren vet. God, enkel – och nyttig – mat i vardagen och till fest!

Mycket nöje i köket – med eller utan LCHF önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*